torstaina, helmikuuta 01, 2007

Tervetuloa viestintäalalle!

Firmassamme on parasta aikaa käynnissä rekrytointi, ja minä olenkin kahlannut hiljattain läpi isoa pinoa työhakemuksia. Tarjolla on yksi määräaikainen, mahdollisesti myös osa-aikainen pesti, joka on houkuttanut lähemmäs 100 hakemusta enemmän tai vähemmän viestinnästä ja mediasta kiinnostuneilta ihmisiltä. Sata hakemusta on todella paljon varsin pienelle ja tuntemattomalle yritykselle, kun työkin on määräaikaista ja ilmoituksessa suunnattu erityisesti opiskelijoille.

Hakemusten määrä on kasvanut minun työssäoloaikanani, mutta näyttääpä myös laatu paranevan. Nytkin joukossa oli niin paljon sopivalta kuulostavia kandidaatteja, että oikein hirvittää. Läheskään kaikkia hyvältä tuntuvia ei voi edes kutsua haastatteluun, palkkaamisesta puhumattakaan. Tuntuu suorastaan julmalta siirtää aivan hyvä hakemus ei-pinoon, mutta kun ei niitä työpaikkoja nyt ole meilläkään pilvin pimein tarjolla.

Viestintä ja media taitavat olla erityisen houkuttelevia aloja, ehkä jopa mediaseksikkäitä, heh. Toimittajaksi haluava joutunee alkuvaiheessa heittämään hyvästit vakituiselle ja hyvin palkatulle työsuhteelle, sen verran kova hinku varsinkin pääkaupunkiseudun suuriin medioihin taitaa olla. Eikä muihinkaan viestinnällisiin työpaikkoihin vain marssita sisään: jokaista tiedottajan pestiäkin taitaa hakea valtava massa. Ja näköjään myös mediaseuraajan paikkaa.

Mikäköhän siinä mediassa ja viestinnässä on niin hohdokasta? Siistiä sisätyötä, mutta onhan sellaista muillakin aloilla. No, täällähän minäkin olen, mutta lähinnä sattumalta. Olin valmistumassa ja tarvitsin töitä, ja juuri silloin oli tarjolla samankaltainen pesti kuin mihin nyt olen etsimässä ihmistä. Sitten vain osumalla oikeaan paikkaan oikeaan aikaan olen päässyt vähän etenemäänkin urallani. Haluaisin ajatella sen johtuvan ennen kaikkea omasta pätevyydestäni, mutta kyllähän hyvällä tuurillakin on ollut paljon tekemistä asian kanssa.

Tuuri astuu kuvaan siinä vaiheessa, kun mietin palkkaisinko nyt itseni tähän työhön. Siis itseni sellaisena, kuin olin kolme vuotta sitten työtä hakiessani. Ei minkäänlaista viestinnällistä kokemusta, lähinnä pientä harrastelukirjoittamista. Kun nykyisillä hakijoilla on lähes poikkeuksetta yliopistotutkinto joko kokonaan tai lähes valmis joko viestinnästä tai suomen kielestä sekä paljon työkokemusta mediasta ja tiedottamisesta. Onko työtilanne muuttunut tosiaan näin radikaalisti kolmessa vuodessa, vai oliko minut palkanneella henkilöllä vain poikkeuksellisen paljon munaa ottaa joku filosofia-fysiikka-matematiikka-taustainen kokematon työntekijä remmiin? Yleissivistys on tietenkin tärkeää, mutta nykyisiltä akateemisilta hakijoilta löytyy yleissivistyksen ohella yleensä myös niitä oikeita opintoja ja työkokemusta.

Ei voi muuta sanoa, kuin että hirvittää. Mitäköhän tästä kaikesta vielä tulee? Pitäisiköhän älytä poistua alalta ennen kuin giljotiini napsahtaa? Minne tämän jälkeen?

4 kommenttia:

  1. Kyllähän se niin on, että akateemisten työttömyys ja sen lisäksi myös epätarkoituksenmukainen työllistyminen sekä vastentahtoiset jatko-opinnot ovat monella alalla lisääntyneet.

    Esim. omalla alallani liittojen tekemien selvitysten mukaan yli kolmannes väikkärin tekijöistä tekee sitä vain, koska muuta duunia ei löydy.

    Moni sanoo, ettei pidä olla niin nirso työn suhteen. Ei minustakaan pidä, mutta siitä ei usein edes ole kyse. Moni tutkinnon suorittanut myös nimittäin kokee, ettei enää valmistuttuaan saa niitä töitä, joihin ei vaadita koulutusta, koska pidetään ylikoulutettuna. Sellaisessa tilanteessa on aika kohtuutonta olla isojen opintolainojen kanssa miettimässä vaikkapa perheen perustamista.

    VastaaPoista
  2. Miina: Kyllähän tuo akateeminen työttömyys kieltämättä näyttää aika pahalta monella muullakin alalla. Viestintää tuntuu leimaavan sekin, että aika monenlaisella taustalla voi ainakin yrittää toimittajaksi tms. Biologiksi kai sentään lähtevät lähinnä biologiaa opiskelleet..? Sitä alaa voitaisiin kai suitsia järkevällä koulutuspolitiikalla eli yrittää pitää sisäänotettavien määrä riittävän pienenä työllisyystilanteeseen verrattuna.

    Sen sijaan toimittajia ja tiedottajia tulee vaikka kuinka monenkirjavasta koulutusohjelmasta, siihen päälle vielä itseoppineet.

    Tai, no, siltä se ehkä näyttää enemmän alan sisältä. Tunkua on varmasti muuallekin.

    VastaaPoista
  3. Cecilia: Olen otettu mutta myös tavattoman hämmentynyt kehuista. Mitä olen tehnyt ansaitakseni tämän?

    VastaaPoista
  4. Kyllä biologit toki ovat kaikki biologiaa opiskelleet, mutta sehän ei sitten taas itsessään kerro mitään siitä, mitä työkseen tekee.

    Välillä kieltämättä itsekin kaipaisi jotakin selkeämpää ammattia, jonka turvin olisi pätevä johonkin tiettyyn tehtävään. En usko, että sellaista tosin kaipaisin, mikäli julkinen tutkimusrahoitus olisi paremmalla tolalla ja voisi luottaa, että sen turvin voi inhimillisesti katsoen ajatella työskentelevänsä.

    VastaaPoista