maanantaina, toukokuuta 28, 2007

Tulipa nähtyä taas yksi asunto

Käytiin tänään sitten viimein katsomassa sitä kaupungin kämppää Pikku Huopalahdessa. Alue oli aivan ihanaa, ja tämänpäiväinen aurinkoinen helle oli juuri oikeanlainen sää sen vehreän puutarhakaupungin läpi talsimiseen. Asunnon sijainti on siis työ- ja päiväkotimatkojen kannalta ihanteellinen.

Piha oli myös kiva, lapsia oli hirveästi ja leikkipaikkoja löytyi. Talossa oli vaunujen mentävä hissi. Itse asunnon pohja tiedettiin jo etukäteen oikein hyväksi, ja 95 neliötä oli kokona mainio. Saunaa ei ollut, mutta se ei ollut suuri miinus. Vastineeksi kämpästä löytyikin sitten oikein iso parveke, johon mahtuisi kaikenmoista huonekalua ruokapöydän lisäksi.

Ja ne maisemat! Okei, ehkä meidän nykyisiä 11. kerroksen merinäkymiämme ei helpolla peitota, mutta aika lähelle tämä asunto tuli: Viidennestä kerroksesta iso kulmaikkuna avasi silmien eteen puistonäkymät ja ennen kaikkea Pikku Huopalahden meren. Kaukana horisontissa lahden takana näkyi sitten korkeita talojakin, eli urbaania ja idylliä juuri sopivassa suhteessa. Mitä muuta voisi vaatia?

Niin, no, vaikkapa hyvää kuntoa. Talo on rakennettu vuonna 1996, se on siis vain kolme vuotta meidän nykyistä taloamme vanhempi. Vaikea uskoa, kun asuntoa katseli sisältä päin. Muovilattiat olivat hyvin tahraiset, seinät olivat lommoilla ja jopa katto oli likainen. Yksikään kaapinovi ei ollut kunnolla kiinni, monet kahvat olivat irronneet ja haljenneet tai ainakin tahmeita. Kylpyhuoneen peilikaappi oli täysin ruosteessa, ja keittiön kuivauskaappi niin saastainen ettei sinne voisi ikinä laittaa astioita.

Mitä ihmettä siinä talossa on tapahtunut? Miten reilussa kymmenessä vuodessa saa kämpän tuollaiseen kuntoon? Miten joka ikinen kaapinovi on voitu saada irti? Miten kylpyhuoneen peilikaapin ja astiakaapin voi saada tuossa ajassa ruostumaan? Miten joka ikisen huoneen seinä voi olla murentunut ja paikattu vain hätäisesti hieman alkuperäisestä poikkeavan sävyisellä maalilla?

Huomenna aionkin soittaa kaupungille ja sanoa, että ilman remonttia ja kaikkien kaappien vaihtoa me emme tuota asuntoa huoli. Kaupunki tuskin tekee ehdottamaamme remonttia, joten emme me nyt sitten olekaan muuttamassa Pikku Huopalahteen.

Ei tämä taas yhden mahdollisuuden menettäminen niin harmita, mutta yleisesti surettaa tuon asunnon puolesta. Kaikki puitteet olivat niin mainioita, alue niin ihana ja kämpän pohjaratkaisu niin hyvä. Tuntuu suoranaiselta turhuudelta rakentaa talo tuollaiseen paikkaan ja sitten päästää muuten miellyttävät asunnot repsahtamaan niin täysin. Vai onko talo alun perinkin rakennettu niin huonolaatuisista materiaaleista, ettei niiden voida odottaakaan kestävän yli kymmentä vuotta? Jokin mättää.

4 kommenttia:

  1. Eiks tuolla alueella ainakin jossain vaiheessa ollut se ongelma, että talot vajoaa ja seinät halkeilee jne. Ja muistaakseni myös oli jotain juttua, että rakentamisen laatu on ollut tosi surkeeta, varmaan siis myös materiaaleissa oli toivomisen varaa. Sitten oli spekulaatiota, että kuka maksaa vauriot yms. Oisko vielä ollut niinkin, että joku urakoitsija oli mennyt konkurssiin. Tämä ihan muistin varassa heitettynä... voi olla, ettei asiat olleet ihan näin huonosti.

    VastaaPoista
  2. "Miten 10 vuodessa voi asunto mennä tuohon kuntoon?"

    kaupungin vuokrakämppä

    VastaaPoista
  3. Ääh, en halunnut olla yhtä kyyninen kuin anonyymi... Eivät kai ne kaikki automaattisesti voi olla huonoja? Vai voivatko?

    Ja voihan kurjuus, jos koko Pikku Huopalahti tosiaan on noin kehno. No, on sitä kai vielä muitakin alueita Helsingissä. Vähitellen alkaa kyllä jo turhastuttaa, miten voi olla näin kamalan vaikeaa löytää perheasuntoa järkevällä etäisyydellä keskustasta?

    Ärsyttävintä on se, että Itä-Helsingissä metron varrella on aika hyvä tarjonta: uudehkoja, isoja perheasuntoja kohtuuhintaan. Mutta kun sattuu olemaan töissä aivan päinvastaisella suunnalla, ei viitsi muuttaa niin kauas.

    Miksi, oi miksi työpaikat ja asunnot tuntuvat olevan aivan eri paikoissa?

    VastaaPoista
  4. Metro on kyllä tosi kätevä, mutta jos siitä pitää vaihtaa toiseen välineeseen, niin aikaa tuhrautuu yllättäviä määriä. Muuten Itä-Helsinki on hyvä paikka asua. Ihan turhaan minusta sillä on huono maine.

    VastaaPoista