tiistaina, lokakuuta 12, 2010

Lähtökohtana ennakkoluulot

Ajatus Kiinaan muuttamisesta riemastuttaa, kauhistuttaa ja huolestuttaa. Koko muutto kun tuli vähän puskasta, enkä tunne kiinalaista kulttuuria lainkaan. Kaikista tuntemistani ihmisistä sinne olen nyt sitten kai muuttamassa minä, joka en ole koskaan osoittanut minkäänlaista kiinnostusta Aasian asioihin. Jokunen aasialainen leffa on toki tullut katsottua R&A-festareilla, mutta nekin ovat enemmän tuolta Japanin ja Korean suunnasta. Kiina - mitä ihmettä minä siitä muka tiedän?

Tiedon sijaan minulla onkin ennakkoluuloja. Nobel-palkinnon myötä nyt onkin kovasti tapetilla se ensisijainen: en erityisemmin pidä Kiinan ihmisoikeustilanteesta. Toinen on sitten työn kautta relevantimpi: en erityisemmin pidä Kiinan kopiointikulttuurista.

Koska olen kuitenkin naiivi, hyväntahtoinen ja mukavuudenhaluinen, uskon varsin palkitsevan ja miellyttävän elämän olevan kuitenkin mahdollista näistä olosuhteista huolimatta. Aion olla vakaasti sitä mieltä, että paikalliset ihmiset ovat miellyttäviä. Pakkohan niiden on olla, kun siellä nyt ollaan todennäköisesti pari vuotta viettämässä. Muutenhan siitä tulisi kurjaa, eikä minulla ole aikomusta tehdä kurjia asioita.

2 kommenttia:

  1. Ns. expat-reissun tehneenä noille kulmille tehneenä oon pakko kommentoida. Kyllä kannattaa lähteä, maailma avautuu taatusti. Kuinka se tapahtuu, voi tulla yllätyksenä. Aasialainen on mukava, korrekti, sydämellinen etc. tasan tarkkaan niin kauan kun dollarit on saatu. Byrokratia on musertavaa mutta silkalla vittunaisuudella niidenkin kanssa pärjää. Täytyy pitää kiinni oikeuksistaan vaikka ei olisikaan ihan varma että oikeuksia edes on. Hyvä agentti/luotettava paikallinen on kullan arvoinen, sekä apuna attä hinnassa.

    Kaiken kaikkiaan: Mikä on turistin ja rasistin ero Kiinassa? = Noin neljä viikkoa.

    VastaaPoista
  2. Tuota minäkin oikeastaan eniten pelkään, rasistiutumista. Tai siis lähinnä sitä, että ottaa itselleen jonkun moraalisen korkean maan (joojoo, kyllämätiedän ettei se ole oikea ilmaus suomeksi) ja alkaa halveksua kaikkia paikallisia käytäntöjä. Sellainen kun tekee elämästä kovin yksinäistä ja hapanta.

    Ei ole aavistustakaan, millaista paikallista apua sieltä saisi. Toivon tietenkin, että paikallinen yliopisto eli kotifasistin tuleva työnantaja tarjoaisi hyviä kontakteja.

    VastaaPoista