tiistaina, kesäkuuta 30, 2009

Pörssilogiikkaa

Olipa kerran nappikauppaa tekevä Konserni, johon kuului lukuisia Pikkufirmoja. Sen lisäksi, että nappikauppaa kutistaa vetoketjujen suosion kasvu, joutui Konserni eräänä päivänä maailmanlaajuisen Laman kouriin.

Konserni on listattu Pörssiin, joten Sijoittajat olivat kauhuissaan: miten käy Konsernin osinkojen, entä osakkeen arvonkehityksen? Konserni päätti käynnistää säästöohjelman, jolla estettäisiin Suuri Romahdus. Säästöohjelman sisällöstä alettiin vääntää kättä YT-neuvotteluissa.

Pikkufirmojen toimitusjohtajat olivat hädissään ja YT-neuvotteluissa poristiin. Pitäisikö työntekijöitä lomauttaa tai jopa irtisanoa? Päällimmäisenä Ideana oli työntekijöille vuosittain maksettavien Kahvirahojen poistaminen, sillä tavallahan ihmiset saisivat pitää työpaikkansa. Kaikki eivät kuitenkaan pitäneet ideasta, ja hetken aikaa Konsernin työntekijät pidättivät hengitystään.

Sitten tuli Uusi Idea: vaihdetaan Kahvirahojen nimi Teerahoiksi ja merkitään rahat vasta seuraavan vuoden budjettiin! Näin kuluvan vuoden budjetti kutistuisi roimasti.

Pikkufirmat ihastuivat ideaan, Konserni ihastui ideaan ja Sijoittajat taputtivat yhteen käsiään tanssien samalla nuotion ympärillä. Työntekijät olivat ymmällään mutta onnellisia, ja kaikilla oli taas hyvä olla.

2 kommenttia:

  1. Kuten olet jo huomannutkin, niin markkinatalous on sosialismiin verrattuna ylivertainen järjestelmä, koska se perustuu todellisuuteen eikä mihinkään ideologiseen utopiakäsitykseen.

    VastaaPoista
  2. Niin totta. Aikamoista haihattelua olisikin huolehtia esimerkiksi ensi vuodesta, jolloin kirjanpidosta löytyvät niin kuluvan vuoden Teerahat kuin ensi vuoden Kahvirahatkin.

    Mutta hei, en minä valita.

    VastaaPoista