keskiviikkona, heinäkuuta 25, 2007

Vähän glamouria, kiitos

Mellaa odottaessamme pohdimme hetken aikaa, pitäisikö meidän mennä yksityiselle lääkärille 4D-ultraääneen. Tavalliseen julkisen puolen 2D-ultraan verrattuna siinä olisi mm. se hyvä puoli, että sikiön sukupuoli saataisiin melko suurella varmuudella selville. Julkisellahan puolella sitä ei missään nimessä suostuta selvittämään, mikä lie moisen tympeyden syy. Ja olisihan se kiva nähdä jo etukäteen vauvan kasvonpiirteitä sekä saada DVD:lle naperon liikkeitä jo ennen syntymää.

Tuolloin kuitenkin päätimme, ettemme me sellaisesta ryhdy maksamaan. Eihän nyt rakkaan lapsen sukupuolella voi olla niin paljon väliä, että maksaisimme parisataa euroa vain saadaksemme tietää sen pari kuukautta etukäteen.

Tällä kertaa ajattelimme kuitenkin mennä. Miksiköhän? No, se voisi olla kivaa. Nyt minä oikeasti haluan tietää sen sukupuolen! Ei sillä, että sukupuolella olisi väliä, mutta kun se nimien keksiminen on niin vaikeaa. Yksi pojan nimi olisi Mellalta jäänyt säästöön, mutta toisen tytön nimen keksiminen (tai siis kolmannen ja neljännen) olisi jo aikamoinen ponnistus. Olisi hauska tietää, onko se nyt edes välttämätöntä.

Ei tuo sukupuolen selvittäminen ole ainoa syy. Toinen syy on se, että tähänkin raskauteen pitäisi saada vähän jotain glamouria. Ihan totta! Tämä on niin paljon arkisempaa kuin edellinen.
Esikoista odottaessani kävelin kaikkialla niin ylpeänä isosta mahastani, että olisi voinut luulla minun olevan kautta aikojen ensimmäinen raskaana oleva nainen. Kaveripiirissäkään ei silloin vielä ollut kovin paljon muita vauvoja, joten koin olevani monesti huomion keskipisteenä.

Tällä kertaa tämä kaikki onkin jo vanhaa tuttua tavaraa, ja koko touhu on vaarassa jäädä vain sivutoimiseksi pikkubisnekseksi. Tuossahan tuo vauva kasvaa rauhassa itsekseen, turha tässä on minun hössöttää. Mutta kun minä haluaisin hössöttää!

Sydänäänistä on kulunut jo niin paljon aikaa, etten oikein enää muistakaan millaiset ne olivat. Vauvan potkuja taas en vielä tunne vähään aikaan, joten onkos tuo nyt ihme, jos rääpäle jää vähän taka-alalle. Vatsa on toki turvonnut ja paha olo jatkuu, mutta sehän on enemmän minua kuin sitä lasta. Se on ihan minun oma vatsalaukkuni joka aika ajoin päätyy sinne pöntön pohjalle, ei siinä paljon kontaktia vauvaan oteta. Ja turvotuskin on ihan muuta kuin kasvavaa lasta.
Joten Mella, jos joku päivä olet mustasukkainen pikkusisaruksesi 4D-DVD:stä: älä suotta ole. Sinun odottamisesi oli ihan riittävän hurjaa ilman elokuvatehosteitakin!

Loppuun on toki laitettava disclaimer, ettei tule liian hurjaa vaikutelmaa: Emme me toki ole hankkimassa toista lasta vain siksi, että raskaana nyt vain oli niin kiva olla. Kyllä tämä itse lapsi on ihan oikeasti kovin toivottu ja minäkin hyvin onnellinen tilanteesta. Mutta pakkohan näitä kokemuksia on vertailla, ihmisiä tässä ollaan. Todellisuus synnytyksen jälkeen on vielä jotain aivan muuta...

3 kommenttia:

  1. Kyllä meille olisi toisen ultraäänen tehnyt kätilö halutessamme osoittanut lapsen sukupuolen, jos se vain olisi näkynyt, eli ilmeisesti linjaukset vaihtelevat.

    Sinänsä perustelut siihen, ettei sukupuolta haluta kertoa, ovat minusta ihan pätevät. Ensinnäkin tutkimuksessa on tärkeämpääkin katsottavaa, ja toisekseen tulkinta voi olla helposti virheellinen.

    Minä olen ehkä vähän niuho, mutta minusta noita tutkimuksia tulisi tehdä vain lääketieteellisestä tarpeesta. Toisaalta jokaisen oma asiahan se on, kun ei kai noista "huvin vuoksi" tehtävistä tutkimuksista kuitenkaan KELA-korvauksia makseta.

    Ultraäänen vain lääketieteellistä käyttöä tosin puoltaa sekin, että on viitteitä, joiden mukaan toistuvat ultraäänet lisäisivät lapsen vasenkätisyyden mahdollisuutta. Siinä ei tietenkään ole mitään vikaa, mutta jos se pitää paikkaansa, ultraääni selvästi tekee jotain kehittyvissä aivoissa. Mutta tuskinpa todellakaan mitään vakavaa, sillä onhan nuo menetelmät niin vakuuttavasti turvallisiksi todettuja. Eli jokainen tehköön niin kuin parhaaksi näkee!

    VastaaPoista
  2. Joo, minäkin olen kuullut, että tuohon sukupuolen kertomiseen suhtaudutaan hyvin eri tavalla. Meidän kätilömme vaikutti hyvin tuimalta sen suhteen, että täällähän sellaisia ei näytetä, piste.

    Tuosta KELA-korvauksesta: opin itse asiassa suureksi yllätyksekseni muutama päivä sitten, että tuosta 4D-ultrasta saa kuin saakin KELA-korvauksia. Se oli minusta aivan käsittämätöntä ja veronmaksajien rahojen hukkaan heittämistä: jos minä päättäisin mennä hupitutkimukseen katselemaan lapseni kasvonpiirteitä, kyllä kai minä hitto vie sentään itse vastaan niistä kuluista!

    Sitten ajattelin, että tuo 4D-ultra luultavasti kuitenkin korvaa julkisen puolen rakenneultran. KELA-korvausten jälkeenkin käynnistä jää n. 150 euroa maksettavaksi, joten ehkä siinä vain korvataan korkeintaan sen verran, kuin julkiselle puolelle maksaisi hoitaa yksi rakenneultra. Tai näin ainakin toivon, muutenhan moisessa korvauksessa ei ole mitään järkeä.

    Monta mieltä voidaan tietenkin olla siitä, onko yleensä toivottavaa antaa ihmisille vapaus hoitaa asiansa julkisella puolella tai verovaroin tuetulla yksityisellä... Mutta se onkin jo aivan toinen keskustelu ja aivan liian poliittista minun epäpoliittiselle luonteelleni ;)

    VastaaPoista
  3. Puistatin taas itseäni käymällä katsomassa joitakin nettikeskusteluja aiheesta, ja hämmästyin itsekin havaitsessani, että ilmeisesti tosiaan sitä KELA-korvausta saa helposti myös 4D-ultratutkimuksista silloinkin, kun niihin ei ole lääketieteellistä perustelua.

    Käsittämättömintä oli, että poikkeuksetta keskustelijat eivät millään tavalla kyseenalaistaneet käytäntöä, vaan pikemminkin epäuskoisina kauhistelivat, kun jossain korvaukset oli evätty. Pitivät siis ihan oikeutettuna sitä, että verovaroin tuetaan moista.

    Tarkistin asian KELAn sivuilta, joilla todettiin, että korvauksen saadakseen pitää olla lääkärin lähete tutkimukseen. Päätelmäni on, että tätä ilmeisesti kierretään niin, että tutkimuksia tekevät lääkäriasemat itse kirjoittavan lähetteen heppoisin perustein. Ei kai muuten voi olla selitettävissä, että tutkimus yleensä aina korvataan.

    Kokonaan eri asia ovat tietenkin lääketieteellisesti perustellut 4D-ultrat sekä tutkimuksessa käyminen niissä kunnissa, joissa automaattisesti saa vain yhden 2D-ultran. Toisaalta on niinkin, että kaikkien pitäisi tietysti asuinkunnastaan riippumatta saada samat palvelut.

    Kylläpä tästä tulee nyt jaaritusta, joten pitää lopettaa... Ehkä tilitän tästä joskus lisää omaan blogiini.

    VastaaPoista