sunnuntaina, elokuuta 02, 2009

Numeroleikkiä illan ratoksi

Lankesin lukemaan Hesarin nettikeskusteluja, vaikka järkevän ihmisen ei pitäisi tehdä sellaista. No, aina ei vain voi olla järkevä. Pyöräilykypärän käyttöä koskevaa keskustelua en jaksanut ryhtyä seuraamaan, se kun tuntui määrällisesti riistäytyvän käsistä. Sen sijaan kestosuosikkiani eli aseita koskeva keskustelu on pysynyt ihan luettavissa.

Ja alkoihan se naurattaa. Nimimerkki Harrastaja totesi itsetuhoisesti, että "aseet ovat kivoja ja niillä on hauska harrastaa" (todettuaan moneen otteeseen ennen lausuntoa ja lausunnon jälkeen, että turvallisuudesta on huolehdittava säntillisesti ja tuomittuaan uutisessa esiintyneen vastuuttomuuden). Nimimerkki Jussi järkyttyi moisesta aggressiivisuudesta ja huudahti, että toivottavasti nimimerkki Harrastaja ei asu hänen naapurissaan!

Pitihän sitä sitten kaivella esiin kiinnostavia lukuja. Jos Suomessa on reilulle 670 000 ihmiselle myönnetty ampuma-aseen hallussapitolupa, kuinkakohan monessa kotitaloudessa voisimme olettaa luvan olevan? Kuinka tyypillistä on, että yhdessä kotitaloudessa on useampiakin lupia? Aivan hatusta on mukava vetäistä mukavan pyöreä oletus, että lupa ja siten oletettavasti myös jonkinlainen ase löytyisi n. 500 000 kotitaloudesta maassamme. Onko jollakulla oikeita faktoja asiasta?

Sitten pyöristellään vähän Tilastokeskuksen tietoja ja oletetaan, että Suomessa on 2 500 000 kotitaloutta. Tämähän tarkoittaisi sitä, että joka viidennessä kotitaloudessa on ase. Siis 20 %! Mitenköhän se on jakautunut alueellisesti? Onko vihreässä, urbaanissa ja pasifistisessa Helsingissä vähemmän murhavälineitä kuin maakunnissa?

Koska vara ei kuitenkaan venettä kaada, kannattaa Jussin hankkia oveensa parempi lukko. Todennäköisesti Jussinkin rapussa tai rivarinpätkässä nimittäin asuu juuri Harrastajan kaltainen paatunut yksilö.

Alkakaa panikoida än-yy-tee-nyt!

1 kommentti:

  1. "Aseilla on hauska harrastaa" => aggressiivinen ja naapurustolleen vaarallinen yksilö?

    Näille panikoijille mä olen aina suositellut, että kävisivät jossain paikallisella ampumaradalla katsomassa, kuinka aggressiivista ja vaarallista se touhu oikein onkaan. Pääsisivät näkemään, kuinka aggressiivinen isä opettaa vaaralliselle 8-vuotiaalle tytölleen kivääriammunnassa tärkeää jälkipitoa tai miten vaarallis-aggressiivinen papparainen puhkoo sitä kymppiä samaan tapaan kuin joka maanantai-ilta vuodesta 1988.
    Mun kanssani samassa taloyhtiössä asuu kolme innokasta urheiluampujaa ja epäilemättä muutama metsästäjä, joista mulla ei ole tietoa. Silti siinä pihalla on ollut turvallista tehdä hiekkakakkuja, eikä liukumäessäkään ole luodinreikiä. Vastapäisessä talossa asuu ainakin yksi asekeräilijä, jolla on varsin runsas ja diverssi kokoelma, mutta silti kadulla on selvästi havaittavissa huomattava ristitulen puute.

    VastaaPoista