tiistaina, toukokuuta 05, 2009

Pieni, suuri maailma

Törmäsin taas pitkästä aikaa jostain käsittämättömästä syystä ihmisiä houkuttelevaan Facebook-ryhmään "Six Degrees of Separation", joka pyrkii minulle toistaiseksi tuntemattomaksi jääneen metodin avulla todistamaan nimeään kantavan hypoteesin todeksi. Kyseessä on siis se klassinen olettamus, että jokainen ihminen on vain korkeintaan kuuden tuttavuuden päässä kenestä tahansa muusta ihmisestä.

Tämä voi tai voi olla olematta kiinnostavaa, mutta siitä ajatukseni lensi varsin eri suuntaan, nimittäin polveilevaan tiedonkulkuun. Kuinka monesti tuleekin kuultua vaikkapa ystäviään tai sukulaisiaan koskevat uutiset jostain aivan muualta kuin näiltä ystäviltä tai sukulaisilta itseltään, vaikka kuinka olisi heidän kanssaan yhteydessä? Vieläkin monimutkaisempaa voi tiedonvälitys olla, tässäpä esimerkki muutaman kuukauden takaa:

Myrskytuuli kaatoi Helsingin Töölön kirkon katolla seisseen ristin. Tuntemattomaksi jäänyt taho kertoi tästä Helsingin Sanomien uutisdeskiin, josta lähtikin pikapikaa paikalle toimittaja ja valokuvaaja. Toimittaja kirjoitti asiasta uutisen ja valokuvaaja räpsäisi kuvatodisteen, ja he saattoivat uutisen online-toimitukseen Sanomataloon joko itse fyysisesti tai käyttämällä sähköisiä apuvälineitä.

Hesarin online-toimitus laittoi uutisen verkkosivulle, josta sen luki uutisnälkäinen turkulainen bloggaaja. Uutinen huvitti turkulaista bloggaajaa, joka kirjoittikin aiheesta blogimerkinnän. Länsihelsinkiläinen lukija ei ollut lukenut muutamaan tuntiin uutissivuja, mutta turkulaista blogia hän sen sijaan vilkaisi tuoreeltaan syötteenlukijan ansiosta. Länsihelsinkiläinen lukija arveli töölöläisen ateistiystävänsä mahdollisesti arvostavan tekstin näkökulmaa ja käytti suosittua sosiaalista mediaa Facebookia lähettääkseen töölöläiselle ateistille linkin turkulaiseen blogiin.

Töölöläinen ateisti seurasi länsihelsinkiläiseltä lukijalta saamaansa linkkiä, luki tekstin ja juoksi ulko-ovelleen: ja katso, risti kadun toisella puolella oli todella kaatunut! Töölöläistä ateistia nauratti.

Töölöläinen ateisti olisi jäänyt kokonaan vaille iltanauruja ilman seuraavia elementtejä:

a) myrskytuuli
b) ilmiantaja
c) Helsingin Sanomien verkkotoimitus
d) turkulainen bloggaaja
e) syötteenlukija
f) länsihelsinkiläinen lukija
g) Facebook

Tarinalla ei ole varsinaisesti mitään opetusta.

4 kommenttia:

 1. Tunnenko mä tuon turkulaisen bloggaajan ja jos tunnen, niin kuinka hyvin?

  VastaaPoista
 2. Yksi turkulainen bloggaaja bongattu. Enää odotetaan töölöläisen ateistin rantautumista, niin, ja miksei sitä länsihelsinkiläistä lukijaakin.

  VastaaPoista
 3. ..ja välitti huvittuneena tiedon ainakin kirkon toisella puolella asustelevalle ateisti-isälleen, että toiselle Jyväskylässä asustelevalle synkkähuumoriselle ystävälleen (ja jatkoi naureskelua useamman henkilön voimin).
  Välineet :puhelin ja messenger.

  VastaaPoista
 4. Oho, tää tarinahan oli parempi kuin arvasinkaan. Enää tämän kruunaisi se, että ateisti-isä paljastaisikin olleensa tarinan alkupuolen ilmiantaja.

  VastaaPoista