tiistaina, heinäkuuta 14, 2009

Halpa hinta on niin passé

Sekä EU että maatalouspolitiikka ovat minun mielessäni vain luonnosmaisia asioita. Kummankin osalta mielipiteeni kulkevat jossain maailmanparantajille tyypillisessä "protektionismi paha, reilu kilpailu hyvä" -kuviossa. Tästä lähtökohdasta uutinen juuston vientitukien lisäämisestä tuntuu varsin nurinkuriselta niin kovin monella tasolla.

Maatalousministerimme siis ilakoi sillä, että kohta halpa eurooppalainen juusto ei enää tule Suomeen polkemaan meidän hintojamme vaan matkustaa EU:n ulkopuolelle polkemaan muiden maiden hintoja. Eikä tähän tarvita kuin hiukan lisää verovaroja kasvavien vientitukien muodossa! Kolme kärpästä yhdellä iskulla: juuston hinnat kallistuvat, verot nousevat ja kehitysmaat uppoavat taas hieman syvemmälle suohon (tai juoksuhiekkaan). Luulisi, että lähes koko poliittinen kenttä vastustaisi moista ajatusta.

Onhan tässä tietenkin voittajiakin. Ei minulla ole mitään kotimaista meijeriteollisuutta vastaan, kivahan se on, että saadaan lähiruokaa ja työpaikkoja. Kovin kuluttajaystävälliseltä tavalta tämä ei kuitenkaan kuulosta. Jos nimenomaan haluttaisiin ohjata kuluttajia ostamaan lähiruokaa, näkisin sen mieluummin sitten lähiruualle suotuna tukena kuin halpatuotannolle suunnattuna vientitukena.

Mutta EU ja maatalous onkin ihan oma pyhä opinkappaleensa, jota minä en väitä osaavani. Ylituotanto hyvä, kilpailu paha.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti