tiistaina, marraskuuta 10, 2009

Blogipersoonasta

Turistin kommentointiopas sai miettimään blogitekstien ja persoonan suhdetta. Voin ymmärtää tarvetta muistuttaa pahimpia puupäitä siitä, ettei maailman ihaninkaan bloggaaja välttämättä ole paras ystäväsi, vaikka tuntuisikin kirjoittavan juuri Sinulle.

"Kirjoitusteni tarkoituksena ei ole herättää keskustelua, tai tarkoituksella provosoida ketään. Ne ovat vain kirjoituksia, omia kannanottojani, omia ajatuksiani ja hetkittäisiä tunteitani. Ne eivät kerro minusta ihmisenä oikeastaan mitään. Persoonani ei juurikaan niistä heijastu, eikä niitä lukemalla pääse pääni sisälle, saati osalliseksi elämääni. Ellet tunne minua jo muuten, et takuuvarmasti opi minua kirjoitusteni perusteellakaan tuntemaan."

Ehkä kyse on identiteettikriisistäni, minä en nimittäin osaa irrottaa itseäni ja blogitekstejäni toisistaan oikeastaan ollenkaan. Tässähän minä olen, kaikessa nerokkuudessani. Kasvotusten saatan tietenkin olla ihan erilainen, kukas sen tietää, mutta mitä sitten? Ehkä kasvotusten olenkin viheliäinen teeskentelijä ja täällä blogissa hersyvän vilpitön.

Onneni on se, etten ole edelleenkään joutunut puupäähyökkäysten kohteeksi vaan saan mellastaa täällä aika huolettomasti ja kritiikittä. Niinpä ajatus siitä, että joku, jota en ole koskaan tavannut ja josta en ole kuullutkaan, voisi kokea tuntevansa minut tämän blogin kautta, on suorastaan hurmaava. Mikä ettei! Blogisti on paras ystäväsi, juuri Sinun paras ystäväsi.

5 kommenttia:

  1. Mitä ovat nämä puupäähyökkäkset, ja mistä niitä saa? Meillä on niitä niin kovin vähän.

    VastaaPoista
  2. Mitennii, juuri torjuitte ylimitoitetuin toimenpitein yhdenkin puupäähyökkäyksen. Ja jos luet tekstiä tarkemmin, niin mullahan niitä ei tosiaan ole, joten kysyt nyt väärältä taholta. Kannattaa ehkä tiedustella, josko Turisti luopuisi muutamasta. Ehkä sä voisit käydä läpi spämmilaatikkoa, tai jotain.

    VastaaPoista
  3. Ymmärrän hyvin mistä tuo Turistin disclaimer on tullut, mutta siitä huolimatta mun täytyy olla periaatteessa eri mieltä. Kun luen jonkun todellisen henkilön blogia, niin ymmärrän kyllä hyvin etteivät teksti ja mielipiteet ole yksi yhteen sen kirjoittaneen henkilön persoona, mutta ovat kuitenkin osa sitä henkilöä. Tuollainen "älä luule tietäväsi minusta mitään näiden tekstien perusteella" lukuohje vaikuttaa suoraan sanottuna älylliseltä epärehellisyydeltä. Tai ainakin se menee käsityskykyni ulkopuolelle, mihin ei tosin useinkaan vaadita paljoa. Tilanne on toki eri, jos blogi on selkeästi kollektiivin, anonyymin tai fiktiivisen henkilön kirjoittama, tai "viihdemateriaalia" sisältävä. Kuten nyt esimerkiksi tuo MBC:n blogi :)

    Toisaalta Turisti tuntuu saavan niskaansa suhteettoman määrän persoonaansa menevää kuraa siihen nähden, etteivät tekstit ja mielipiteet pääosin ole mitenkään huomattavan kärkeviä.

    Tästä blogista taas, koen tietäväni persoonastasi ja ajatuksistasi ainakin jotain näiden tekstien perusteella. Ja se mitä luulen tietäväni pääosin miellyttää, en kai muuten viitsisi täällä roikkuakaan. Voihan toki olla että olen täysin hakoteilla ja irl en voisi sinua sietää.

    Omaan blogiini, sen vähän mitä sinne kirjoitan, puran useimmiten jonkin asteista ketutusta ja pahaa oloa, mutta en siitä huolimatta lähtisi väittämään, ettei minusta voi tietää niiden tekstien perusteella mitään. Se mitä niistä näkyy, ei toki ole välttämättä sitä puolta itsestäni, mitä ensisijaisesti haluaisin maailmalle esitellä, ja siksi kirjoitankin nimimerkin takaa. Mutta tuokiokuvia mieleeni sieltä joka tapauksessa löytyy, niin hyvässä kuin pahassa.

    Mulla nämä kommentit lipsuvat aina pitkä puoleisiksi......

    VastaaPoista
  4. Mä voisin kuvitella, että vaikka sinänsä kirjoittaisi ajatuksistaan rehellisesti ja mielestään kattavasti, lukijoiden omissa päissään tekemät tulkinnat niistä saattavat joskus yllättää. Silloin tulee varmaan ajateltua, että eipä näistä teksteistä kyllä näköjään ainakaan kokonaiskuvaa saa.

    Toisaalta kyllä ne ihmiset tulkitsevat tekemisiä ja sanomisia aivan väärin ihan kasvotustenkin. Pelkän tekstin välityksellä väärintulkinta on tietenkin helpompaa, mutta ei se mekanismi kai niin poikkeava siinäkään ole.

    VastaaPoista
  5. Whaat! Onko MBC:n blogi huumorilla kirjoitettu? Mä ihan luulin...

    Mitä itse aiheeseen tulee, niin blogissa on helpompi olla fiksu ja filmaattinen, kun on enemmän aikaa punnita sanomisiaan. Toisaalta joskus blogiakin tulee kirjoitettua jonkinlaisen tunnekuohun vallassa, eikä kaikkea kirjoittamaan tule aina niin tarkaan ajateltua. Lisäksi itselläni on joskus tapana kirjoittaa tahallaan provosoivaan sävyyn.

    Eli kyllä blogin perusteella varmaan jonkinlaisen käsityksen saa ihmisen persoonasta, mutta tietenkään se ei ole koko totuus ja hyvä niin.

    VastaaPoista