keskiviikkona, marraskuuta 25, 2009

Tiedostava joulu

Joulua kun rakastan, luin tietenkin innolla eteeni sattuneen Keskisuomalaisen tämänpäiväisen joululiitteen. Himmelinteko-ohjeita! Joulutorttuvariaatioita! Steariinilla vahvistettuja lumitähtiä!

Kaikkea kivaa lehti tarjosi, mutta myös aina niin tarpeellisen muistutuksen siitä, miten surullisesti kaupallisuus on puskenut läpi tästä länsimaisesta juhlastamme. Ilmeisestikin jonkin sortin nuorisoälyköt Milla "Kiroileva siili" Paloniemi ja Antti "Stam1nan Hyrde" Hyyrynen kertovat, miten ällöjä jouluelokuvat ovat. Siis tonttuja ja pukkeja, yhyh! Niin massaa, ja Millan sanojen mukaan "Amerikka-meininkiä".

Okei, Milla ei tykkää punanutuista, samapa tuo minulle. Hra Hyrde puolestaan on lehden mukaan sitä mieltä, että jouluelokuvat ovat "koko perheen huvitusta, materialismin ja perinteisten länsimaisten "arvojen" pönkittämiseen käyvää lapsellista rahastusta". Ja vieläkin ytimekkäämmin:

"Kaikki elokuvat, jotka pyrkivät vahvistamaan ja ylläpitämään vallitsevaa yhteiskuntajärjestystä, ovat vaarallista viihdettä. Ne eivät lisää kenenkään tietoutta mistään."

En kommentoi.

Minulla ei ole aavistustakaan, kuka on "Idols-mies Kalle Löfström", mutta Kalle on nyt kyllä edukseen tässä seurassa. Kallen mielestä

"[p]arhaita ovat ne elokuvat, jotka ovat pelkästään viihteellisiä ilman liiallisia opetuksia siitä, miten täytyy toimia lahjoja saadakseen."

sekä

"Aina ei tarvitse valistaa."

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti