maanantaina, marraskuuta 16, 2009

Tilastoista ja niiden uutisoinnista

Ei siitä ole kauaakaan, kun viimeksi marmatin journalistisista "tutkimuksista". Nyt äidyn sitten motkottamaan lähdekritiikistä. Kun viikonloppuna lukaisin netti-Hesarista uutisen, jossa kerrottiin vankkoja faktoja suomalaisten hääriiteistä, tyydyin hymähtämään. Enpä vielä tuolloin huomannut, että sehän oli peräti STT:n uutinen - jotenkin Hesarilta tuollaista olisi verkossa osannut odottaakin.

Mutta mitta täyttyi tänään, kun samaa juttua puski vastaan viikonlopun maakuntalehdissä. Nätisti toimittajat näköjään siirtävät ne STT-jutut sen kummemmin pureskelematta omiin lehtiinsä. Loppujen lopuksi Hesari poikkesikin iloksi joukosta, sillä se ei tainnutkaan kehdata painaa juttua enää paperille.

Kyllähän nyt jonkun häät.fi-sivuston yleisögallup kertoo kaiken suomalaisesta sielunmaisemasta, ja antaa harvinaisen kattavan otoksen naimasuunnitelmista. Eräänkin maakuntalehden säntillisen leikkaaja-liimaajan ansiosta tiedämme, että suomalaismorsiamista 15,4 % lipuu aviosatamaan vuokrapuvussa. Se on sitten tarkkaa touhua, se tilastointi.

Huomenna ajattelin Amican ovensuukyselyllä aukottomasti selvittää, kuinka moni suomalainen syö lounaansa ruokalassa ja kuinka moni puolestaan tekee säännöllisesti eväitä. Keskiviikkona voisin ampumaradalla käydessäni ratkaista läsnäolijoita haastattelemalla, kuinka monta rasiaa patruunoita keskivertosuomalainen räiskii viikossa. Torstaina olen menossa esimieskoulutukseen, jonka osanottajien avulla voisinkin tutkia, kuinka paljon alaisia tyypillisellä suomalaisella on.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti