keskiviikkona, huhtikuuta 19, 2006

Parveketupakointi puhuttaa jälleen

Päivän Hesari uutisoi Tampereen käräjäoikeuden päätöksen, jonka mukaan taloyhtiöllä on oikeus kieltää parveketupakointi yhtiökokouksen ääntenenemmistöllä. Näin keskusteluun nousee jo taannoin puhetta herättänyt parveketupakoinnin yleisempikin kieltäminen.

Näin tupakoimattomana henkilönä en tiedä, kuinka asiantuntevasti minä voin moiseen keskusteluun osallistua. Itse yritän arjessani tasapainoilla suvaitsevaisuuden ja hajuyliherkkyyteni välillä, eikä se ole aina ihan yksinkertaista. Omasta itsekkäästä näkökulmastani parveketupakoinnin kieltäminen olisi meidänkin talossamme vallan ihanaa, nykyään naapurin tiuhaan harrastama pahe tarkoittaa meidänkin asunnossamme löyhkäävää savua ja kirveleviä silmiä. Ainakin kesäisin, kun ikkunaa ja parvekkeen ovea on pidettävä auki jo vain lämpötilan vuoksi. Jo näin kylmänä keväänä esteetön auringonporotus tekee suljetusta asunnosta aivan liian kuuman.

Mutta mikä sitten olisi vaihtoehto parvekkeella tupakoinnille? Sisällä tupakointi? Sekö olisi sitten parempi, että mahdollisesti yhden tupakoivan vanhemman vuoksi pienet lapset joutuisivat hengittämään tupakansavuista ilmaa koko ajan kotonaan? Omistusasunnon sisällä tupakointia ei voi käsittääkseni kieltää, eikä tupakoinnin kieltäminen kokonaan kuulosta kovinkaan realistiselta ajatukselta.

Oletetaanko tupakoitsijoiden sitten joukolla siirtyvän savukkeineen aina ulko-ovelle? No sehän kiva, että aiemmin tasaisesti pitkin parvekkeita levitelty savu siirtyisi nyt sitten yhden tai kahden alakerran asunnon vaivaksi. Sehän olisikin tosi reilua. Vai olettaisimmeko tupakoitsijoiden käpöttelevän talvipakkasella sauhuttelemaan jonnekin metsään sijoitetulle erilliselle tupakkapaikalle? Joo, se varmaan onnistuisikin käytännössä.

Ihanteellisintahan olisi, jos kaikkiin uusiin rakennettaviin taloihin saataisiin Kaiken Pelastavan Uuden Teknologian avulla sellainen ilmanvaihto, ettei kenenkään parvekkeelta tulisi häiritsevää savua (tupakan tai grillin) kenenkään toisen reviirille. Tai ehkä uusiin taloihin voitaisiin rakentaa jonkinlaisia kerroskohtaisia tupakointitiloja, joiden ilmanvaihto olisi jotain aivan muuta kuin niiden nykyisin monessa paikassa käytössä olevien ihmisarvoa alentavien häkäkoppien. Taitaa olla utopiaa.

Itse olen ottanut tavoitteekseni löysät ranteet: pidän itsepintaisesti parvekkeen ovea auki, ja yritän vain totuttautua savuun. Muistutan itselleni, etteivät ne meille asti päätyneet vähäiset savuhaituvat aiheuta terveydellisiä haittoja minulle tai vauvalleni. Yritän muistaa olevani yliherkkä, läheskään ainahan Erik ei edes huomaa savua siinä vaiheessa kun minä jo kimpaantuneena häiriinnyn siitä. Se on minun osaltani asennevamma, hoen itsekseni. Tästä huolimatta, jos minun kaltaiseltani pahaiselta vuokralaiselta kysyttäisiin anonyymisti, päätyisin varmaan asukasäänestyksessä kannattamaan parveketupakoinnin kieltoa häntä koipien välissä. Muiden ongelmilta kun on niin helppo sulkea silmänsä.

4 kommenttia:

  1. Se savu tupakan ulkopäästä on aitoa tosi huumemyrkkyä. Tupakoitsija vetää filtterin (suodattimen) läpi muka kovana röökihemmona kun on niin helvetin nössö kusipää ja vittuilee aina tupakoimattomille tietämättömyyttään. Joka päivä näkee tupakoitsijan heiluttelevan savut ympärillensä ja myös parvekkeeltansa, muutaman henkosen tupakkatuttivauvaääliö vetää itse. Myrkky leviää ainoastaan ympäristöön! TJR

    VastaaPoista
  2. Parveketupakointi keskustelussa on menty metsään alusta alkaen, eli ei ole nähty metsää puilta. Se mikä oikeasti olisi pitänyt kieltää lailla on tupakansavun levittäminen toisen asuntoon.

    Kaikki muu vastaava toiminta (esim. ruoanlaitto parveekkeella, meteleöinti) onkin kielletty lailla tai järjestyssäännöillä. Jostain syystä niihin on jätetty tupakansavun mentävä porsaanreikä, niin että naapureitaan huomioimattomat tupakoitsijat voivat nyt oikein lakiin vedoten harjoittaa sen heille "suomaa" oikeutta tuprutella omalla parveekkella ja näin TIETEN TAHTOEN levittää tupakansavua naapurin asuntoon.

    Normaalistihan olisi selvä, että kaikenlainen naapurihäirintä on kiellettyä, mutta parveketupakointi asiassa lain laatijan on ryssinyt asian niin että tupakoitsijoita suorastaan kannustetaan polttamaan parvekkeella. Tällä naapurihäirinnän muodolla on siis korkein lainsuoja takanaan, eikä häirinnän kohteella ole mitään keinoa puolustautua.

    VastaaPoista
  3. Ihan vaan tiedoksesi, että Suomen laki kyllä kieltää haitan aiheuttamisen naapurille, mukaanlukien hajuhaitan ja tupakansavun haitallisista vaikutuksista muutoin nyt ei liene epäselvyyttä. Että tässä asiassa ei ole mitään epäselvää. Itse ainakin meinaan haastaa naapurini oikeuteen jos ei savuttelu lopu heti.


    Laki eräistä naapuruussuhteista:

    17 § (4.2.2000/90)
    Kiinteistöä, rakennusta tai huoneistoa ei saa käyttää siten, että naapurille, lähistöllä asuvalle tai kiinteistöä, rakennusta tai huoneistoa hallitsevalle aiheutuu kohtuutonta rasitusta ympäristölle haitallisista aineista, noesta, liasta, pölystä, hajusta, kosteudesta, melusta, tärinästä, säteilystä, valosta, lämmöstä tai muista vastaavista vaikutuksista.

    Arvioitaessa rasituksen kohtuuttomuutta on otettava huomioon paikalliset olosuhteet, rasituksen muu tavanomaisuus, rasituksen voimakkuus ja kesto, rasituksen syntymisen alkamisajankohta sekä muut vastaavat seikat.

    VastaaPoista
  4. Aivan, millä saisi tämän meidän naapurit tajuamaan. Aina sahataan jotain kiviä pihalla (neljäs kesä jo ) ja me joudumme huuhtomaan ikkunat puhaltamaan pihan ja jatkuvasti siivoamaan. Lisäksi joudumme tuomaan kaksoset sisätiloihin, koska he ova astmaisia ja heillä on herkät keuhkot. Tietääkseni on koneita, jossa on vettä mukana niin pöly ei leviäisi naapurustoon.

    VastaaPoista