sunnuntaina, maaliskuuta 28, 2010

Kieltolistoista ja leimaamisesta

Löysin aamun lehdestäni varsin oivallisen tehtävän askartelunhaluisille ja lapsenmielisille. Kehotan lukijoita käyttämään mielikuvitustaan ja kokeilemaan, millaisia uudenlaisia versioita tästä kolumnista saisi vaikkapa korvaamalla muutamia avainsanoja toisilla avainsanoilla. Itsehän en ole mikään koiraihminen, mutta osaan silti eläytyä toimittajan tuskaan.

Kotonani asuu "tappaja"

Taistelukoira puri pienempää koiraa. Tällainen otsikko tietäisi koiranulkoilutuslenkeillä letkautuksia "tappajakoirasta".

Kotonani nimittäin asuu staffordshirenbullterrieri eli rotu, jota on aikoinaan käytetty myös koiratappeluissa. Sittemmin staffista on jalostettu seurakoira, jonka avoimen ja ystävällisen luonteeksi vuoksi on todettu sopivan erittäin hyvin esimerkiksi lapsiperheisiin.

Tanskassa on tänä keväänä kiistelty laista, jolla kiellettäisiin vaaralliseksi luokitellut rodut. Luonnostelmavaiheessa mukana oli myös staffi, joka sittemmin on jäänyt listalta pois.

Koirien häiriökäyttäytymisestä tulee ongelma viimeistään silloin, kun se haittaa asuinympäristössä muita ihmisiä ja eläimiä. Esimerkiksi lähelläni asuvaa omistajaa, jonka koira on toistuvasti hyökännyt toisten koirien kimppuun, on sakotettu jo kolmasti lemmikkinsä vuoksi.

Tanskan mallissa ongelmana on kuitenkin lähtökohta, jonka mukaan kieltämällä tietyt rodut vastaavat häiriöt poistuisivat.

Purematilastojen kärjessä Tanskassa ovat saksanpaimenkoira, rottweiler ja mäyräkoira, ei suinkaan staffi tai esimerkiksi kieltolistalle kaavailtu dogo argentino.

Itseäni on purrut käteen jackrusselinterrieri. Siitä huolimatta en olisi niputtamassa kaikkia jackrusselinterriereitä lähtökohtaisesti vihaiseksi roduksi.

Rodut ovat erilaisia ja niiden ominaisuudet pitäisi huomioida jo koiraa hankkiessa. Kaikille esimerkiksi staffi ei sovi. Se on aktiivinen rotu, joka tarvitsee liikuntaa ja tekemistä. Toisiin koiriin kaikki staffit eivät välttämättä suhtaudu yhtä suopeasti kuin ihmisiin.

Koiranomistajien ei tule tunkea päätään pensaaseen. Vastuu koiran käytöksestä on aina hihnan toisessa päässä.

Järjestyslaki esimerkiksi velvoittaa, että koira on pidettävä yleisillä paikoilla kytkettynä. Koulutusta taas tarvitsevat kaikenrotuiset koirat kokoon katsomatta.

Koirat ovat myös laumaeläimiä. Joskus niiden välille voi syntyä kiista esimerkiksi samasta lelusta, vaikka koirat olisivat muuten hyvin käyttäytyviä. Olennaista on, miten omistajat tilanteeseen puuttuvat ja kuinka koirat on koulutettu niin, että myös tottelevat omistajiaan vastaavissa tilanteissa.

Koiranhankintaa suunnittelevien neuvonnassa Kennelliiton, rotuyhdistysten ja koirankasvattajien rooli on tärkeä, jotta sopiva rotu löytyy. Kaikille koira ei myöskään ole se sopivin lemmikki.

Rotukieltojen sijaan jokaisen koiranomistajan tulisikin ennen lemmikin hankintaa käydä mieluummin pakollinen kurssi koirankoulutuksen perusteista.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti