keskiviikkona, helmikuuta 04, 2009

Neitijumppaa ja äijäurheilua

Kokeilin tänään uutta lajia, kuntonyrkkeilyä. Koko matkan töistä sinne pohdiskelin eroja neitijumpan ja äijäurheilun välillä, ja mielenkiitoisia esimerkkejä illan mittaan tulikin vastaan. No, älkää nyt pilkkakirvestä kaivako esiin: kyllä minä tiedän, ettei mediakonsernin konttorirotilleen kustantama kuntoilu voi olla mitään todellista äijäurheilua. Mutta ottaen huomioon minun taustani (vielä neitejä ja äijiä pahempi eli rouva: kaltaiselleni sopivia lajeja lienevät hyötyliikunta, uinti ja sauvakävely), oli tämäkin jo elämys.

Neitijumpan erottaa äijäurheilusta mm. siitä, että neitiurheilu maksaa kaksi kertaa enemmän. Se myös edellyttää kauniimpia tekstiilejä. Tämän lisäksi on kuitenkin muitakin eroja, joita havainnollistan seuraavassa kuvauksessa tämän illan kokemuksestani.

Tapahtumapaikka

Illan kuntonyrkkeilysessio tapahtui autenttisella nyrkkeilysalilla kellarin kätköissä, vetäjänä oli kyseisen seuran autenttinen opettaja. Salille kehotettiin suunnistamaan hajun perässä, ja tästä kuvauksesta kieltämättä oli apua. Naisille oli pieni pukuhuone, muttei suihkua. Tai oli miesten puolella kuulemma yksi naisille varattu suihku, mutta en sitten mennyt kokeilemaan (sainpahan matkustaa rauhassa bussissa kotimatkalla). Salissa soi taustalla Radio Rock, seinillä oli kuvia Tony "Viikinki" Halmeesta ja Amin Asikaisesta.

Neitiurheilu sen sijaan järjestetään miedosti kukkasilta tuoksuvilla saleilla, joiden seiniä peittävät peilit ja/tai isot ikkunat kadulle. Lattia on aina puhdas, taustalla soi NRJ. Suihkutilat ovat prameat, saunakin löytyy. Pukuhuoneessa on isoja peilejä ja useita pistokkeita hiustenkuivaajille, toki kuivaajia löytyy saliltakin.

Saapuminen

Tulin hieman epäröiden vieraaseen paikkaan, ja varmistin nyrkkeilykehän äärellä hengailevalta äijältä olevani varmasti siellä missä se kuntonyrkkeilykerho järjestetään. Äijä kysyi, että mitäs luulisit, näyttääkö paikka yliopiston luentosalilta vai?

Neitisalille saavuttaessa satunnainen neiti hymyilee iloisesti tuntemattomalle saapujalle, näyttää epäröivälle eksyneelle pukuhuoneen sijainnin sekä kertoo miten kiva paikka kyseinen sali on. Neiti saattaa myös lörpötellä, että taustalla soiva biisi on tosi hyvä.

Urheilusuoritus

En ole eläissäni tehnyt mitään nyrkkeilyyn viittaavaakaan, en edes koskenut nyrkkeilyhanskoihin. Onneksi osaan avata suuni ja sainkin kanssanyrkkeilijältä vinkin siitä, mistä kaapista hanskat pitää hakea. Varsinainen opastus koostui sanoista "jakautukaa pareihin, varjonyrkkeily alkaa NYT!" sekä "välineet!". Siinä vaiheessa en kuitenkaan nostanut kättäni kysyäkseni mitä on varjonyrkkeily ja mitä tarkoittaa välineet, vaan seurasin muiden esimerkkiä. Tätä tehtiin sitten puolitoista tuntia, tosin välillä vetäjä käski kaikki punnertamaan.

Neitijumpassa vetäjä kysyy aluksi, onko paikalla ensikertalaisia, ja kertoo sitten tunnin kulun. Kaikki liikesarjat näytetään huolellisesti ja niistä annetaan palautetta myönteiseen sävyyn. Neitijumpan vetäjä muistaa moneen otteeseen sanoa, että kaikki tekevät sitten ihan rauhassa omaan tahtiin, niin kuin hyvältä tuntuu. Paitsi jos kyseessä on neitinatsi, jolloin hän leveästi hymyillen käskee tyttöjä jatkamaan vielä vähän, ja vähän, ja vähän, ja kohta ollaan bikinikunnossa eikös vain tytöt!

Lopetus

Olin myönteisen yllättynyt siitä, että sessio päättyi ripeään mutta tehokkaaseen venyttelyyn. Itse olen varsinainen niveletön kuminauha, enkä yleensä tunne mitään venytystä jos seuraan annettuja ohjeita: on pakko keksiä omat tehokkaammat venyttelyliikkeet. Paitsi tänään. Ja minä kun luulin, etteivät äijät veny.

Neitijumpassa venytellään pitkään ja hengitellään rauhallisesti. Neitijumpan vetäjä jutustelee tyynnyttävään sävyyn, taustalle on valittu seesteistä musiikkia. Taustalla saattaa tosin myös soida rentoutumislevy, jossa puhutaan solisevista puroista ja kaikkialle kehoon leviävästä hyvänolon tunteesta.

Jälkiseuraukset

Kaikkialle sattuu, ihan kaikkialle. Päätä särkee. Vasen rystynen on kipeä, en sitten puristanut nyrkkiä tarpeeksi tiukasti kiinni.

Neitijumpankin jälkeen usein sattuu, jos paikalla on ensimmäistä kertaa. Sen kummempia vammoja ei kuitenkaan ole.

Lopputulema

Tämän illan kuntonyrkkeily oli selvästi tehokasta, ja se ihana raukea euforia tuonkin suorituksen jälkeen tuli. Mutta sen tylsän nyrkkeilysäkin muksiminen ja varjonyrkkeily jotain tekniikasta ymmärtävän kanssa oli kaikkea pitkästyttävän, väsyttävän ja turhauttavan väliltä, joten ehkä minä jatkossa kokeilen jotain muuta.

3 kommenttia:

  1. Hiihoo, ma olen sitten harrastanut neitijumppaa :)

    VastaaPoista
  2. Neitijumppapiirteet ovat huolestuttavasti lisääntyneet salillamme. Sinne on tullut ilmanraikastin vessaan. Seuraavaksi tulee varmaan paperia, ja sitten homma onkin jo menetetty.

    VastaaPoista
  3. Entä jos se on vain sellaista harmaankarheaa itäblokkipaperia? Sä olisit muuten varmasti tykännyt tuon äijäsalin vessasta: käynnissä oli ilmeisesti remontti, sillä lattia oli lastulevyn peitossa eikä koko vessakompleksissa ollut valoja. Suurin osa vessakopeista oli epäkunnossa, eikä yhdessäkään ollut suljettavaa ovea. Vessapaperia löytyi vain riekaleina lattialta. Hanasta tuli ruskeaa vettä.

    Huono puoli tuossa kuitenkin oli se, että oletettavasti remontin jälkeen siitäkin vessasta tulee entistä ehompi. Sitä paitsi lavuaarit olivat feikkimarmoria.

    VastaaPoista