keskiviikkona, syyskuuta 09, 2009

Vasemmistolaisuus, periytyvä sairaus?

Joidenkin tahojen mielestä vasemmistolaisuus selittyy parhaiten jonkinlaisena periytyvänä sairautena, joskin tartuntatautikin voisi tulla kyseeseen. Yritin tulkita omaa vasemmistolaisuuttani (vaiko entistä sellaista?) tämän teorian kautta.

Suvussanihan ei ole tietääkseni kovin merkittäviä vasemmistolaisuusesiintymiä, mutta tämä ei kuulemma vielä sulje pois periytyvyyden mahdollisuutta: olennaista olisi tietää, ovatko lapseni vasemmistolaisia. Niinpä sainkin tehtäväksi tiedustella asiaa heiltä.

Kun kysyin kuopukselta hänen näkemyksiään markkinataloudesta, hän heilautti päätään taaksepäin ja purskahti nauruun. Yksityisyritteliäisyyteen tyttö totesi "tättä" ja tökkäsi äitiään silmään. Myöhemmin hän vielä tarkensi lausuntoaan sanomalla "hauva".

Esikoinen oli jo verbaalisempi. Omien sanojensa mukaan Mella on oikeistolainen, ei vasemmistolainen, mutten luottanut sokeasti tähän lausuntoon vaan esitin lisäkysymyksiä. Mellan mielestä progressiivinen verotus on parempi kuin tasavero, toisaalta markkinatalous, yksityisyrittäjyys ja yksilönoikeudet ovat kuulemma kaikki ennemmin hyviä kuin huonoja asioita. Mella jopa haluaa itse yksityisyrittäjäksi.

Halusin tarkentaa vielä esikoisen näkemyksiä yksilönoikeuksista ja tiedustelin, kuinka paljon ja laajasti oikeuksia pitäisi olla. Mella ryhtyi laskemaan sormin ja päätyi siihen, että yksilönoikeuksia tulisi olla viisi.

Miten tämä nyt olisi tulkittavissa? Jonkinlaiseksi maltilliseksi oikeistolaisuudeksi? Siis yksi piste pois periytyvyysteoreetikoilta. Vai millä tavalla kotifasistin geenit sotkevat kuviota?

2 kommenttia:

  1. Paras postaus hetkeen :)
    Mä voin kuvitella nuo kyselytilanteet. Varmaan väärin, mutta voin kuitenkin.

    VastaaPoista
  2. Maltillisen oikeistolaisen leima jäi näköjään kaihertamaan Mellaa: sänkyyn peiteltäessä tyttö ilmoittikin olevansa natsi. Tosin kuulemma siis nimenomaan natsinalle.

    Ne Säkylän-nallethan nimettiin siis aluksi natsinalleiksi. Ensitöikseen Mella kuitenkin riisui toisen nallen yläosattomaksi ja hupuloi maastotakin kadoksiin, jonka jälkeen tämä kyseinen nalle nimettiin Putin-nalleksi.

    VastaaPoista