keskiviikkona, syyskuuta 30, 2009

Optimointiongelma

Miten ratkaisisitte seuraavanlaisen ongelman?

Läsnä kaksi leikki-ikäistä, joista kuopus opettelee parhaillaan potalle. Ainoastaan yksi aikuinen. Pottatreenaaja ei onnistu tähtäyksessään odotusten mukaisesti.

Yksi kakkapökäle on potassa, toinen roikkuu vielä kiinni ympäri asuntoa kirmailevassa treenaajassa, kolmas on kauempana lattialla ja neljäs liiskautui juuri sen ainoan aikuisen jalkapohjaan, minkä seurauksena aikuinen pystyy liikkumaan ainoastaan yhdellä jalalla hyppimällä. Pottatreenaaja on optimoinut tilanteen käynnistymään mahdollisimman kaukana kylpyhuoneesta tai ylipäänsä minkäänlaisesta vesipisteestä ja paperirullasta. Esikoinen malttaa juuri ja juuri pitää näppinsä erossa materiasta, mutta vain, jos häntä pidetään silmällä.

Tavoitteena mahdollisimman vähän kakkaa asunnon ja ihmisten pinnoissa. Myös suuhun tungetun kakan määrä tulee minimoida ja viemäriin päätyneen ulosteen määrä maksimoida.

4 kommenttia:

  1. Mä olen hankkinut vaimon tuollaisia tilanteita varten. Suosittelen.

    VastaaPoista
  2. No arvaa, tuleeko noita tilanteita vastaan niinä 364 päivänä kun en ole yksin lasten kanssa?

    VastaaPoista
  3. Mä taidan ratkaista omalta kohdaltani tuon tilanteen olemalla hankkimatta toista lasta ja palkkaamalla jonkun juoksemaan puolestani kakkiaisen perässä, jahka pääsemme pottatreenaukseen saakka.

    VastaaPoista
  4. Itse asiassa siitä vanhemmasta lapsesta on yllättävän paljon apua. Jo kuopuksen varhaisimpina vauvakuukausina isosisko viihdytti tyttöä niin, että minä saatoin monena aamuna lukea lehden ja juoda kahvini aivan rauhassa - mitä ei todellakaan tapahtunut esikoisen vauva-aikoina. Ja nykyäänhän ne pitävät toisensa kiireisenä ja siis pois vanhempien niskasta suurimman osan aikaa.

    Tässäkin kyseisessä optimointitehtävässä käytin hyväkseni lasten keskinäistä kemiaa ja usutin heidät toistensa kimppuun sillä välin kun itse siivosin jälkiä.

    VastaaPoista