torstaina, lokakuuta 08, 2009

Arkiesineiden käytettävyydestä

Minusta on vähintäänkin kummallista, että kaukosäätimet ovat sellaisia kuin ovat. Enkä nyt tarkoita niiden epämääräisiä nappuloita, vaan patterikoteloa.

Oletus varmastikin on, että moista käteen sopivaa laitetta käytetään lähinnä sohvalla ja nojatuolissa. Tuolloin vempain asetetaan usein sohvapöydän reunalle tai, mikä pahinta, käsinojalle. Jos sohvalla istuu henkilö, jonka katse on kohdistunut jonnekin muualle kuin käsinojaan, on jokainen käsinojalle asetettu esine varsin herkkä putoamaan lattialle.

Jos kaukosäädin putoaa lattialle, mitä yleensä tapahtuu? Patterikotelon kansi napsahtaa kevyesti irti ja patterit putoavat ulos. Patterithan ovat pyöreitä, eikö totta? Ja tilanne siis oli päällä sohvan välittömässä läheisyydessä. No mitäköhän niille pattereille tässä tilanteessa tapahtuu? Kyllä, ne vierivät sohvan alle; yleensä vielä sinne kulmasohvan perimmäiseen nurkkaan seinän viereen.

Onko ihan mahdotonta kehittää patterikoteloon kantta, joka ei irtoa pienestä kolahduksesta? Uskon insinöörien kykenevän mahduttamaan tuotteeseen tämän ominaisuuden niin, ettei patterinvaihdosta kuitenkaan synny tuskastuttavaa operaatiota. Eikö meillä ole näitä aaltoyliopistoja juuri tähän tarkoitukseen?

5 kommenttia:

  1. Itsehän onnistun aina hajoittamaan kaukosäätimistä paristokotelon kannen, niin omista kuin muidenkin. Kehittelyä tarvittaisiin muutenkin, varsinkin nappienasettelussa. Omassani muutamat tärkeät (eniten käytetyt) näppäimet ovat niin kaukana toisissaan, että melkein pitäisi kahta kättä käyttää.

    Kookas: Uutiset kootusti

    VastaaPoista
  2. Kyllä noita kunnolla suljettaviakin löytyy. Meidän yleiskakesta pitää patterit/akut poistaa ruuvaamalla niiden suojakansi auki.

    VastaaPoista
  3. Meillä Philipsin telkkarissa - joka noin muuten on aika paska susi - on tuo kaukoasia ajateltu loppuun asti. Värkki on litteä ja leveä, eli ei putoile kovin herkästi. Patterina käytetään kolikkomallia, joka laitetaan paikalleen kaukon päästä kelkan avulla ja pysyy näin noheesti paikallaan. Nerokasta \o/

    VastaaPoista
  4. "Patterithan ovat pyöreitä, eikö totta?"

    Patterihan on vähän niinkuin sama kuin komppania mutta tykistössä. Tai vaihtoehtoisesti vekotin jolla lämmitetään huonetta. Joten ei. Paristot, sen sijaan...

    (Joo, oli ihan pakko. :P )

    VastaaPoista
  5. Jumalauta tänne tulla viisastelemaan! Jos patterit on jotain tykistöhemmoja, niin viimeaikaisten lehtijuttujen perusteella nekin on pyöreitä.

    Ja mitä kaukosäätimiin tulee, niin ehkä mua on nimenomaan rangaistu poikkeuksellisen kehnoilla sellaisilla. Ymmärrän kyllä, että halpisstereoideni kaukosäädin on mitä on, mutta että kallis ja hyvä dvd-soitin on samaa maata.

    Pitää varmaan alkaa kiinnittää näihinkin asioihin huomiota ostoksilla.

    VastaaPoista