perjantaina, heinäkuuta 22, 2005

Hetki hautausmaalla

Vierailu Rothemühlin uskonnottomalla hautausmaalla oli suorastaan hämmentävä. Saksalaiset näyttävät todella arvostavan kukkaloistoa ja värikylläisyyttä haudoillaan.

Erityisen kiehtovalta tuo tuntuu, kun ottaa huomioon paikkakunnan sijainnin ja nykytilan. Rothemühl on n. 300 asukkaan kylä eräässä itäisen Saksan köyhimmistä osavaltioista, Meckenburg-Vorpommernissa. Kuten koko entisessä DDR:ssä, tälläkin seudulla kärsitään työttömyyden lisäksi myös väestökadosta. Silti kylästä löytyy riittävästi ihmisiä, jotka pitävät sukulaistensa ja tuttaviensa haudat paraatikunnossa. Istutukset ovat suorassa ja kukat on kasteltu, niin kuin vain kunnon saksalaiskliseisiin kuuluu.





Eräs hieman karmaiseva ilmiö oli kuitenkin pariskuntien ja jopa kokonaisten perheiden tapa lyödä hautakiveen koko konkkaronkan nimi syntymävuosineen heti ensimmäisen kuoltua. Siinä voi sitten kukkien kastelija katsella omaa nimeään hautakivessä parhaimmillaan vuosikymmenten ajan, vain kuolinpäivä puuttuu...









Kävimme me myös paikallisen kirkon hautausmaalla. Täällä haudat eivät olleet aivan yhtä kirjavia tai geometrisia, mutta ne olivatkin uskonnottomia vanhempia. Tässä sukukivessä kerrotaan maan alta löytyvän jo 1600-luvulla eläneitä saksalaisia.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti