torstaina, tammikuuta 08, 2009

Onko tasa-arvo mahdollinen?

Lueskelin hieman jälkijunassa hyvin mielenkiintoista keskustelua Soininvaaran blogissa, ja päädyin kyseenalaistamaan jälleen kerran yhden aiemmin julistamistani periaatteista: olen aina pitänyt sukupuolten välistä tasa-arvoa itsestäänselvyytenä, vaikken olekaan toki kaikkia tasa-arvon määritelmiä allekirjoittanut.

Mutta miksi näin on? Miksi miesten ja naisten tulisi olla tasa-arvoisia keskenään? Mihin se perustuu? Millaiseen arvopohjaan? Ennen kaikkea: miksi naisten aloista pitäisi saada saman verran palkkaa kuin miesten aloista?

Kyse ei mielestäni edes ole välttämättä siitä, ovatko miesten alat olisivat oikeasti jotenkin objektiivisesti tuottavampia, tärkeämpiä, vaativampia tai niukempiin taitoihin perustuvia. On aivan mahdollista, että miesten ja naisten alojen poikkeava palkkaus perustuu pelkästään historiaan ja menneisiin valtarakenteisiin.

Yhteiskunta on kehittynyt, naiset ovat levittäytyneet työmarkkinoille ja palkkaerot ovat kaventuneet. Ilmeisesti kehitys ei viime aikoina kuitenkaan ole enää ollut tyydyttävää, kun asiasta niin paljon jaksetaan puhua. Mikä on todellinen tilanne? Ovatko palkkaerot nyt jämähtäneet paikalleen?

Minä olen sitä koulukuntaa, joka pitää itsestäänselvänä miesten ja naisten välisiä tilastollisia, biologiaan pohjautuvia eroja. Mielestäni olisi naurettavaa väittää, että vaikka miehet ja naiset ovat selvästi fyysisesti erilaisia, nämä eri sukupuolet onnistuisivat jotenkin mystisesti kuitenkin muodostamaan tismalleen identtisen psyykkis-sosiaalisen kokonaisuuden. Tällaiseen ei liene järkevää edes pyrkiä.

Siispä varsinainen ajatukseni onkin: oletetaan (jokseenkin hatusta vedettynä ja intuitiivisilla ennakkoluuloilla höystettynä), että naiset ovat keskimäärin huolehtivaisempia, empaattisempia ja altruistisempia kuin miehet. Toisaalta oletetaan niinikään, että työmarkkinoilla parempaa palkkaa saavat ne, jotka sitä kovaäänisimmin vaativat. Minä en nimittäin usko, että palkkaa maksetaan hyväntahtoisesta palkitsemisen riemusta, vaan ihan kylmien talouden lakien mukaan. Miten tästä yhtälöstä ikinä päästäisiin siihen, että naisten aloilla maksettaisiin yhtä hyvää palkkaa kuin miesten aloilla?

Minusta näyttää siltä, että keskimääräisistä ominaisuuksistaan johtuen naiset eivät tule ikinä vaatimaan yhtä kovaa palkkaa kuin miehet. Ja jos he eivät sitä itse vaadi, ei mikään ylhäältä annettu keinotekoinen rakennelmakaan voi sitä heille antaa aiheuttamatta hyötyään suurempia ongelmia (imho). Toki feminististä tietoutta herättämällä voidaan pyrkiä kuromaan eroa mahdollisimman pieneksi, mutta sen täydellinen poistaminen tuntuu epärealistiselta ja suorastaan luonnottomalta, jos sallinette tällaisen pöhkön adjektiivin.

6 kommenttia:

  1. Toisaalta,
    jos naiset sitten vaativat suurempaa palkkaa nimenomaan epätasa-arvoon vedoten tai nostavat esiin tilastollisen palkkaeron sukupuolten välillä, vaatimus kohtaa usein vastustusta ja palkkaeroa myös pyritään selittämään pois.

    VastaaPoista
  2. Ensireaktioni oli todeta, että sehän on juuri sitä vaatimista: täytyy kestää myös vastustusta, jopa asiatonta ja faktoihin perustumatonta.

    Tuli mieleeni toki se, että eipä ollut miehillä samanlaista tilannetta kun aikoinaan keskenään noita palkkoja jakoivat: ei ollut toista sukupuolta markkinoilla vaatimassa omaa osaansa. Että siinä mielessä naisilta vaaditaan nyt aika paljon näillä täysillä työmarkkinoilla.

    Mutta ehkä sekin sitten vain alleviivaa pointtiani: sekä naisille tyypilliset ominaisuudet että epäreilu lähtötilanne tekevät täydellisen palkkatasa-arvon saavuttamisesta aika epärealistisen tavoitteen.

    VastaaPoista
  3. En nyt ehdi/ jaksa paneutua tähän(kään) asiaan niin paljon kuin se ansaitsisi, mutta pari huomiota:

    Esim. eri ammattiliittojen palkkaselvityksissäkin on useaan otteeseen havaittu, että naisten palkkatoiveet tosiaan ovat matalampia kuin miesten, siis keskenään vastaavista tehtävistäkin. Ja kun aiemmin toteutunut palkka vaikuttaa palkkatoiveeseen, on selvää, että matalammalta lähtötasolta pyydetään vähemmän.

    Lisäksi työsuhteen määräaikaisuus vaikuttaa monilla aloilla aika suoraan palkkaa alentavasti, ja määräaikaiset työsuhteet taas selvästi kasaantuvat naisille.

    Itse pidän myös ongelmallisena varsinkin akavalaisilla aloilla yleistä käytäntöä, ettei palkoista julkisesti puhuta, jolloin työntekijät eivät vertaile niitä keskenään, eivätkä sitäkään kautta huomaa epäoikeudenmukaisuuksia.

    Tässäpä joitain pikahuomioita.

    VastaaPoista
  4. Kommentoijien pointtina siis ilmeisesti on se, että ainakaan vielä ei olla törmätty mihinkään biologiseen, välttämättömään palkkaerojen minimiin? Että yhä löytyy paljon yhteiskunnan rakenteista tm. sosiaalisista seikoista johtuvaa epätasa-arvoa, jonka voi kitkeä pois?

    Onko kenelläkään sanottavaa tästä ydinongelmasta eli siitä, ettei palkkatasa-arvo tämän kaiken jälkeenkään tunnu ainakaan minun mielestäni realistiselta?

    Sama biologian musertava determinismi muuten saattaisi pilkottaa myös vanhempainvapaissa. Nythän miehet käyttävät vain murto-osan kaikista vanhempainvapaista, ja tämä tilanne halutaan muuttaa. Hurjimmissa visioissa kai tavoitellaan tilannetta, jossa äidit ja isät ovat yhtä paljon kotona lasten kanssa.

    Jälleen kerran on mielestäni kuitenkin uskottavaa väittää, että tilastollisesti naisilla biologisesti suurempi halu hoitaa lapsia, joten lainsäädännölle vapaiden jyvittäminen pakolla tasan olisi suorastaan väkivaltaa. Eikä minkään järkevän vapaaehtoisuuteenkaan perustuvan vanhempainvapaauudistuksen tavoitteeksi kannata ottaa lomien tasajakoa.

    Mutta tekeekö kukaan edes näin? Ehkä ei. Ehkä pystyttelen tässä taas vain olkiukkoja.

    VastaaPoista
  5. Ehkä pienempää palkkaa pyytävät naiset vievät työpaikan nenän edestä suurempaa palkkaa pyytävältä mieheltä?

    VastaaPoista
  6. Ehkä pienempää palkkaa pyytävät naiset vievät työpaikan nenän edestä suurempaa palkkaa pyytävältä mieheltä?

    Ja siis sillä tavalla polkevat koko alan palkkoja kunnes kaikilla on alhaisempi ja ehkä sama palkka? Näin varmasti tapahtuukin, muttei kai kaikilla aloilla: tuskin joka alalle saadaan tasainen jakauma miehiä ja naisia.

    Vai mitä tarkoitit?

    VastaaPoista