maanantaina, maaliskuuta 09, 2009

Lastenkulttuuria

Vaikka itse ehkä olenkin jo toivoton tapaus kulttuurin saralla, ajattelin indoktrinoida jälkikasvuni kuitenkin arvostamaan edes jonkinlaista taidetta. Niinpä olenkin viime aikoina etsiskellyt netistä kiinnostavia teattereita, tanssiesityksiä ja työpajoja alle 3-vuotiaille. Laihoin tuloksin.

Kivaa tekemistä kyllä löytyy: on nukketeatteria, varjoteatteria, ihmisteatteria (onko tällainen käsite olemassa?), taidetyöpajaa ja opastettuja lastenkierroksia vaikkapa Kiasmaan. Mutta arvatkaapas, millaisina ajankohtina kaikki nämä tapahtumat on järjestetty? Arkisin aamupäivästä. Ei niihin paikkoihin työläisten lapsia näköjään haluta.

Onhan se toki ymmärrettävää ja kivaa, että kotihoidossa oleville lapsille on myös tarjolla virikkeitä; päiväkodissahan tämä puoli on kohtuullisesti hoidettu. Mutta kyllä me työssäkäyvät vanhemmatkin oikeasti haluaisimme joskus viedä lapsemme teatteriin tai taidenäyttelyyn.

Kotifasisti tästäkin asiasta ehti jo puhkua, että "eikö riitä, että meidän verovaroilla maksetaan ne rouvien kotihoidontuet, pitääkö niiden rikkaiden vanhempien lasten vielä saada kaikki verovaroilla tuetut kulttuurivirikkeetkin meidän muiden nenän edestä?". Itse en juurikaan haluaisi osallistua keskusteluun kotihoito vs. päiväkoti, mutta josko meille päiväkodinkin valinneille silti tulisi ihan vaikka vain murunen jotain pientä?

No, ehkä se on vain raakaa kysyntää ja tarjontaa. Kuka tietäisi?

3 kommenttia:

  1. Siitä en niin yllättynyt ole että ovat aamupäivisin mutta siitä olen pikkuisen että viikonloppuisin ei ole mitään...

    Saattaa kyllä olla myos kysyntä ja tarjonta. Ehkä te olette outoja vanhempia kun haluatte viedä lapsianne kulttuuritapahtumiin, eikos se ole koulun homma?

    VastaaPoista
  2. Lastenkulttuurin toimistolla duunia paiskoneena voin kertoa, että ainakin Oulussa suurin osa tarjonnasta suuntautuu nimenomaan päiväkodeille ja kouluille. Suurempi ongelma on löytää tarjontaa kotiäideille ja heidän kersoilleen, ja sitten kun sitä tarjontaa on, saada ko. kotiäidit jälkikasvuineen liikahtamaan jonnekin sieltä omista kodeistaan.

    Mutta siinäkin on pointtia, että työssäkäyvät aikuiset voisivat joskus haluta mennä lastensa kanssa virka-aikojen ulkopuolella kulttuuririentoihin. Tästä ei ole ylitarjontaa täälläkään.

    VastaaPoista
  3. Ainakin minun tutkimuskierrokseni antoi ymmärtää, että yksityisille lapsiperheille kyllä löytyy hyvin tarjontaa arkisin. Teatterinäytöksiä oli päivittäin, ainakin Kiasma-työpajojakin useampi viikossa. Ja lippuja voi ostaa ihan yksittäin, toki ryhmätkin olivat tervetulleita.

    Lisäksi moni pienempi teatteriseurue tarjosi itseään mielellään tilausnäytöksiin kouluihin ja päiväkoteihin.

    En sitten tiedä, kuinka helposti kotiäidit täällä Helsingissä lähtevät liikkelle, mutta ainakin tarjontaa on.

    VastaaPoista