lauantaina, maaliskuuta 28, 2009

Miksi kolmosratikan reitti oikeasti siirrettiin

Helsingin kolmosratikan uusien rataosuuksien avajaisia juhlitaan tänään, ja varsinaisesti vaunu siirtyy kiertämään uutta reittiään ensi maanantaina. Muutokset eivät ole päällisin puolin tarkasteltuna suuren suuria, mutta todellisuudessa reittiuudistuksen takana on erittäin huolestuttava suunnitelma.

Kolmoslinjahan tunnetaan erityisenä turistilinjana, sillä sen varrella on iso osa Helsingin tärkeimmistä nähtävyyksistä. Muutosten myötä moni perinteinen täky putoaa reitin varrelta ja korvautuu uusilla. Jatkossa kolmosesta eivät enää näy Eduskuntatalo, Ylioppilastalot, Luonnontieteellinen museo tai Kiasma. Tilalle sen sijaan ovat tulleet Kampin keskus, Tennispalatsi ja Tavastia.

Motiivit ovat ilmeisiä, mutta kirjoitetaan ne nyt tässä auki.

Eduskuntataloa ei nähtävyyslistalta enää löydy, koska demoktratia alkaa olla muisto vain - muisto, jonka nykyiset hallitsijat haluavat tukahduttaa. Ylioppilastalot ovat niinikään ikävä muistutus niistä ajoista, kun sivistystä ja yliopistojen kolmikantaa vielä vaalittiin. Luonnontieteellinen museo taas saattaisi sekoittaa rahvaan pään kaikella sillä puolueettomalla tiedolla; sitä paitsi evoluutio ei ole kovassa huudossa kaikkien vähemmistöjemme keskuudessa. Kiasman esittelemä nykytaide taas on tietenkin valtarakenteita horjuttavaa ja siten paheksuttavaa; turvallisiin historiallisiin taideteoksiin keskittyvä Ateneum korostuukin uudella reitillä entisestään.

Nämä uudet kohteethan sitten ovat silkkaa kapitalistista leipää ja sirkushuveja. Kansa saa shoppailla päänsä sekaisin Kampin ostoskeskuksessa ja jatkaa siitä sitten Tennispalatsiin viimeisimmän Hollywood-tuotannon pariin. Välillä voikin sitten käydä Tavastialla nyökyttelemässä kanonisoitujen rock-bändien tahdissa.

Minä liikun jalan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti