keskiviikkona, maaliskuuta 04, 2009

Lukusanoja

Jälleen kerran löysin itseni tilanteesta, jossa pohdittiin epämääräisten lukumäärää ilmaisevien sanojen tarkkaa merkitystä. Jotta moisista ongelmista selvittäisiin, käytän koko tieteenfilosofian maisterintutkintoni tuoman auktoriteetin ja määrittelen seuraavassa tällaisia käsitteitä.

pari. Tämä on käytännössä synonyymi sanalle kaksi, sillä pari merkitsee jokseenkin aina kahta. Kuullessasi jonkun käyttävän sanaa pari kannattaa sinun kuitenkin varautua siihen, että kyseessä on idiootti, joka tarkoittaakin kolmea. Sellainen käyttö on mautonta, ja sitä saa paheksua.

Poikkeus: paria voi käyttää myös vähättelymerkityksessä, ts. "mennäänkö parille?". Tuolloin kaikille on selvää, että kyseessä on useampi kuin kaksi.

muutama. Muutama lähtee liikkeelle kolmesta ja päättyy viimeistään kymmenessä. Tosin kaksinumeroisiin lukuihin viittaaminen sanalla muutama on mautonta, joten sen käyttö kannattaa lopettaa yhdeksän jälkeen.

jokunen. Downgreidattu ja harvemmin käytetty versio muutamasta, vaihteluväli 2-8.

moni, usea. Nämä ovat varsin suhteellisia sanoja, jotka voivat asiayhteydestä riippuen merkitä jokseenkin mitä tahansa. Niiden käyttöä tulisikin välttää. Erityisen tyypillisiä nämä ovat liioittelusanoina, tyyliin "moni on kanssani samaa mieltä tästä poliittisesta kysymyksestä" tai "adressin allekirjoittivat useat merkkihenkilöt". Näissä tapauksissa moni ja usea voivat hyvinkin merkitä kahta, pahimmissa tapauksissa jopa vain yhtä. Ryyditettynä sanalla todella saatetaan päästä samanlaisiin lukuihin kuin muutaman kohdalla.

liuta, läjä, vino pino. Henkilökohtaisia suosikkejani. Nämä ovat enemmän kuin muutama, ja tarkoittavatkin suunnilleen lukuja 10-50.

Tätä suurempia lukuja merkitsevät epämääräiset sanat ovatkin jo niin epämääräisiä, ettei niillä voi olla merkittävää käyttöä jokapäiväisessä elämässä. Satapäistä ihmisjoukkoa ei pitäisikään kuvata millään löperöllä kädenhuitaisulla, vaan oikeilla numeroilla. Poikkeuksen tästä tekevät luonnollisesti tilanteet, jossa suurempi ihmisjoukko halutaan nimenomaan halventaa mielikuvien tasolla pienemmäksi. Tällainen toiminta on kannatettavaa huumorin merkeissä.

3 kommenttia:

 1. Ovatkohan nämä sitten sanaluokaltaan numeraaleja vai muita? ;)

  VastaaPoista
 2. Kiinnostava kysymys, kieltämättä. Nykyiselläänhän nämä ovat pronomineja, mutta mikäli niitä alettaisiin käyttää vaatimallani eksaktilla tavalla, niiden siirto numeraalien luokkaan olisi tavallaan perusteltu.

  Täytyy ehkä pyöräyttää asiasta jokin adressi Kotukselle.

  VastaaPoista
 3. Mielestäni kaikki, jotka käyttävät sanaa "pari" tarkoittamaan jotain muuta kuin kahta, pitäisi välittömästi toimittaa koulutusleirille, jossa tehokkaimpia tunnettuja psyykenmuokkaumenetelmiä käyttäen tämä mahdollisuuskin pyyhitään heidän mielestään lopullisesti. En ole edes halunnut uskoa tällaisia ihmisiä olevan olemassa, mutta kai se on pakko, kun k-kaupan lihatiskillä pyytäessäni esimerkiksi "pari pihviä" myyjä varmistaa, että "siis kaksi?".

  Oma suosikkini tuohon viimeiseen kategoriaan (10-50) on "ripakopallinen".

  VastaaPoista