tiistaina, maaliskuuta 31, 2009

Miehistä ja limasta

Tänään sattui kaksi arkista kohtausta, jotka saivat minut pohtimaan sitä, miten nuorten naisten kuuluu suhtautua miehiin. En kyllä enää ole itse nuori nainen, mutta nuoruus on vielä niin tuoreessa muistissa, että uskon pystyväni siitä jotain sanomaan. Yritän kuitenkin olla sortumatta ATM-diskurssiin, niin houkuttelevaa ja helppoa kuin se olisikin.

Ensimmäinen arkihetkistä oli työpaikan kuntosalilla. Tajusin viihtyväni erittäin hyvin kyseisellä salilla, vaikka siellä käy pääasiassa keski-ikäisiä miehiä. Toinen kohtaus oli bussipysäkillä: joku rehdin ja mukavan oloinen nuori mies pysäytti pakettiautonsa ja kysäisi, tarvitsisinko kyydin. En tarvinnut.

Keski-ikäiset miehet ovat jo käsitteenä vain kasa limaa ja rasvaisia vitsejä, mikäli nuorilta naisilta kysytään. Normaali nuori nainen inhoaa kuntosalia, jossa käy keski-ikäisiä miehiä, sillä hänen mielestään kaikki keski-ikäiset miehet vain tuijottavat häntä. Ja vaikkeivät tuijottaisikaan, ainakin ajattelevat ja haluaisivat tuijottaa. Ja kyllähän me tiedämme, mitä keski-ikäiset miehet nuorista naisista ajattelevat.

Niinpä nuorten naisten ei tule puhua keski-ikäisille miehille, vaan pysyä heistä mahdollisimman kaukana. Jos keski-ikäinen mies puhuu nuorelle naiselle viattomasti, tulee naisen tiuskaista takaisin mahdollisimman tylysti, ettei keski-ikäinen mies vain saa päähänsä sanoa seuraavaksi jotain irstasta. Varsinaiseen irstailuun ei näiden varotoimien ansiosta kaiketi usein joudutakaan.

Mitä tulee nuoriin autokyytiä tarjoaviin miehiin, tiedämme jälleen mistä on kyse: hullusta raiskaajasta. Kyydistä on kieltäydyttävä jäätävällä äänellä, ellei nuorella naisella sitten ole tulisempi luonne, jolloin täytyy sanoa rumasti. Mikäli kyseessä ei jostain sattuman oikusta juuri tällä kertaa olisikaan raiskaaja vaan muuten vain onneaan kokeileva tapaus, on kyydin tarjoaminen kuitenkin säälittävää, ja ansaitsee vähintään halveksuvan mulkaisun nenänvartta pitkin sekä ivallista kikatusta, mikäli lähellä on muita nuoria naisia.

Näistä kaikista käyttäytymismalleista minä olen silkkaa osaamattomuuttani jäänyt paitsi. Salillani ähisevät keski-ikäiset miehet ovat kohteliaan sympaattisia, sikäli kun minä sieltä tulppakuulokkeideni ja suljettujen silmieni takaa mitään havainnoin. Ainakin saan aina olla rauhassa, ellen sitten itse käynnistä keskustelua.

Siihen autokyytiin en sentään mennyt, mutta äidyin kieltäytymään kohteliaasti hymyillen. Harmittelinpa vielä jälkeenpäin, että sanoin vain "en tarvitse" enkä "en tarvitse, kiitos". Yleensä pyrin käyttämään paljon kiitos-sanaa tuntemattomille puhuessani, mutta oli tuo nyt kuitenkin sen verran omituinen ehdotus keskellä päivää, että meni kieli solmuun.

Ehkä minulla ei ole riittävästi kokemusta niistä limaisista miehistä, kun en osaa olla tarpeeksi varovainen. En juurikaan käy iskubaareissa tai muissa kontaktipaikoissa, enkä varsinkaan nuorempana keimaillut korkokengissä ja pikkumekoissa. En aio lähteä ATN-linjalle pohtimaan, ettenkö olisi tarpeeksi puoleensavetävä - sanotaanhan, että ne kyllä kuolaavat kaiken hameessa kulkevan perään.

Lähtökohtaisesti tuntemattoman miehen lähestyminen on nuorten naisten keskuudessa limaista/epäilyttävää/säälittävää. Siinäkin tapauksessa, että lähestyjä on lähestyttävän mielestä kiinnostava, on vähintäänkin tuhahdettava ystäville Vähäks törkee!!1!! Minä sen sijaan olen jopa vaihtanut baarissa muutaman sanan tuntemattoman miehen kanssa, vaikkei minulla ollut aikomustakaan viettää villiä yötä hänen kanssaan. Tiedä sitten, särkyikö polon sydän tästä väärästä toivosta.

7 kommenttia:

  1. Selvästi on kyllä nyt oma nuoruutesi jo jäänyt aika kauas, etkä nuoria naisia tunne ja heidän kanssaan ole tekemisissä. Tai sitten sinun mielestäsi nuori nainen on 12-vuotias tyttö. (koska lapsen käytöstähän tässä kuvailit) Ja jos itselläni on joskus 12-vuotias tyttö, niin toivon hänen tuhahtavan "vähäks törkee!!1" ystävilleen, jos joku setä/nuorimies pyytää autokyytiin. ja toivoisin myös, ettei lastani/teiniäni pidettäisi naisena, vaikkakin nuorena.

    -anonyymi nuori nainen

    VastaaPoista
  2. Ai kiva, näköjään ärsyttäminen onnistuu vieläkin. Minä kun luulin että ne ajat olivat jo takana ja ympäristö täysin sopeutunut.

    VastaaPoista
  3. Oli tarkoitus jättää anonyymit herjat sikseen, mutten malta olla sittenkin vastaamatta ja vieläpä pidemmän kaavan kautta.

    Keski-ikäisistä miehistä: väitän edelleen, että alle keski-ikäisten naisten keskuudessa fraasilla "keski-ikäinen mies" on tietty, vähemmän mairitteleva sävynsä, aivan ilman mitään sen tarkempia määritelmiä. Fraasi toimiikin suorastaan retorisena keinona, kun on tarkoitus virittää yleisö tiettyyn tunnelmaan.

    Olen itsekin sortunut käyttämään sitä satunnaisesti, mutta olisi kyllä opeteltava siitä eroon - olenhan lähivuosina naimisissa keski-ikäisen miehen kanssa.

    Sitten nuoremmista miehistä: ensimmäisen kommentin aasinsilta nuorista naisista lapsiin oli hieman ontuva, mutta sallittakoon se tässä asiayhteydessä: saatiinhan näin nostetuksi esiin sekin fakta, että kaikki miehet ovat potentiaalisen raiskaajan lisäksi potentiaalisia pedofiilejä.

    Minä olen näkevinäni eroa siinä, onko kyseessä 30-vuotiaalle naiselle keskellä aurinkoista päivää ystävällisesti jutusteleva nuorukainen vai koulun pihan varjoissa hiippaileva namusetä.

    Bussipysäkki oli näkyvällä paikalla, aurinko paistoi kirkkaasti, huutoetäisyyden päässä oli ihmisiä. En kokenut oloani uhatuksi, joten minulta ei ollut mitenkään pois, jos annoin pelkääjän paikan (pun intended) ikkunan läpi kohteliaaseen kysymykseen kohteliaan kieltävän vastauksen.

    Toisaalta, jos tämä nuorukainen olisi olosuhteista huolimatta vaikkapa aseella uhaten päättänyt raahata minut autonsa perälle, en usko, että haistvittua hokemalla olisin selvinnyt tilanteesta sen paremmin kuin eikiitosta toistelemalla. Toki kieleni ja ilmeeni varmaan olisivat silloin muuttuneet enemmän sinne haistvitun suuntaan, mutta siitähän tässä ei nyt ole kyse.

    Huh, oliko muuta?

    VastaaPoista
  4. "En juurikaan käy iskubaareissa"

    et juurikaan? joskus kuitenkin? onko tässä joku "piilo"viesti?

    VastaaPoista
  5. No ei edes joka viikko. Tai ei ainakaan montaa kertaa viikossa.

    VastaaPoista
  6. Tää keskustelu alkaa mennä nyt jo aika häiriintyneeseen suuntaan. Musta annetaan jo varsin perättömiä lausuntoja julkisilla foorumeilla.

    Vaihtakaa nyt edes sähköpostiin, jos haluatte käydä keskenänne tarkempaakin keskustelua ajanviettotavoistani. Muuten rapsahtaa kohta herjaussyyte, tai ainakin ruma sana.

    VastaaPoista
  7. En ole koskaan ymmärtänyt käsitettä "keski-ikäinen mies" kuvatulla tavalla, enkä ole huomannut tällaista suhtautumista tuttavapiirissänikään. Olenko sokea, vai hengailenko liikaa vasemmistopiireissä, joissa ei ole muita kuin (yli) keski-ikäisiä miehiä?

    VastaaPoista