maanantaina, joulukuuta 29, 2008

Laittomia musiikkielämyksiä, ei kiitos

Sain joululahjaksi viimein sen kauan kaipaamani mp3-soittimen, ja aatosta asti koneemme onkin raksuttanut vinhaa vauhtia mp3-versioita levykokoelmastani. Päämääränäni on siirtää kaikki cd-aineistoni vähemmän tilaa vievään muotoon tuohon soittimeeni sekä tietokoneen kovalevylle. Sen jälkeen levyt lentävätkin sitten vierashuoneen hyllystä pölyä keräämästä varaston hyllylle pölyä keräämään, ja joskus hamassa tulevaisuudessa kirpparille tms.

Ilahduttavan hyvin tämä siirtymä tallennusmuotojen välillä on edennyt; vasta tänään törmäsin ensimmäiseen kopiosuojattuun levyyn, joka ei aukea tietokoneessamme. Siinäpä sitten moraalinen dilemma: uhmatako lakia ja hankkia netistä mahdollisesti laiton purkuohjelma, vai luopuako kyseisen musiikkituotteen käytöstä?

No, koska olen laiska ja jääräpäinen, päätin luopua kyseisestä levystä. (Päätöstä helpotti se, että kyseinen levy oli perheen ulkopuolelta tullut lahja eli omia rahojani en siihen ole sitonut.) Ja kaikista vastaavanlaisista eteen tulevista, sekä moista ääliöilyä harrastavien artistien tulevistakin tuotoksista. Kapina se on pienikin kapina.

9 kommenttia:

  1. Tulipa mieleeni, että olenkohan vaarassa lipsahtaa ojasta allikkoon lainkuuliaisissa pyrkimyksissäni. Onko edes laillista myydä kirpparilla levyjä, joista on ensin tehty mp3-kopiot omaan käyttöön? Tietääkö kukaan?

    Saakohan niitä edes antaa ilmaiseksi pois? Saako heittää kaatopaikalle, vai pitääköhän ne deaktivoida viranomaisten valvonnassa?

    BTW: Se yksi kopiosuojattu levy kaatoi sitten meidän koko koneen, että kiitti vaan. Sen jälkeen dvd-asema ei enää suostunut pelittämään eikä edes restarttaus onnistunut. Onneksi sähköjohdon irrottaminen seinästä toi pelastuksen.

    Hyihyi, ahne musiikkiteollisuus.

    VastaaPoista
  2. Asiaa käsittelevä laki on maallemme tyypillisesti sen verran perseestä, että on parempi kuunnella vain itsesäveltämiään kappaleita suihkussa hyräillessään. Salaa. Jos käy flaksi ja pääsee suihkuun esim. puolisonsa, tai jonkun muun puolison, kanssa, tulee hyräilystä pidättäytyä tai Teosto katkaisee kuuman veden.

    VastaaPoista
  3. Asiaa käsittelevä laki on maallemme tyypillisesti sen verran perseestä---

    Hei, ei tuo kuulosta kovin isänmaalliselta puheelta. Mitä pahaa Sinun Maasi on Sinulle tehnyt?

    VastaaPoista
  4. Johtunee siitä, etten mä ole erityisen isänmaallinen ihminen.

    Mun maani lähinnä verottaa mut kuoliaaksi ja puuttuu mun tekemisiini aina kun vain hiukankin ehtii. Muut maat eivät tätä mulle tee, joten pidän niistä enemmän.

    VastaaPoista
  5. Ainiisori, mulla meni nyt porvaridiskurssit sekaisin. Mä puhuin Suomi-Leijona-diskurssissa, kun olisi pitänyt käyttää verohelvettidiskurssia.

    Vitsi te ootte vaikeita.

    VastaaPoista
  6. Joo, toi on vähän sama kuin olis käyttäny A-mollia B-mollin sijaan.

    Me puhutaan kyllä aika harvoin Suomi-leijona-diskurssissa.

    VastaaPoista
  7. Hehee, minulla on pari kopiosuojattua levya tullut vastaan, ja ainakin toisesta niistä en olisi ennalta voinut moista arvata (Itä-Saksan Man the Machines, maailman kaikista levyistä).

    Itsehän tosin olen nappaillut koneelle vain yksittäisiä kappaleita kavereille tehtäviä mixtapeja varten, muuten muovikiekot pysyvät käden ulottuvilla, lukuisista syistä.

    Laittomia tiedostoja on ehkä joskus joku ollut, mutta tapaavat olla niitä harvinaisempia out-of-print-levyjä jotka kyllä voisin ostaakin jos ahne levyteollisuus ne minun saatavilleni tarjoaisi.

    VastaaPoista
  8. Jos vielä tuohon alkuperäiseen kysymykseen vastausta kaipaat, niin on laillista. Kopion ottaminen omista levyistä ja levyjen myynti sen jälkeen menee ihan laillisen omaan käyttöön kopioinnin piiriin vielä nykyisessäkin laissa, pl. se kopiosuojauksen murtaminen.

    Yhtä lailla voit tehdä niitä mp3sia myös kaveriesi tai vaikka kirjaston levyistä. Lähteen ei siis tarvitse olla omistuksessasi kunhan se on laillinen (Ts. ei piraatti, älä vain kysy tarkennusta tähän).

    Tietysti sitten kun äkt-poliisi ilmestyy ovellenne (esim. kun lapsenne vielä vähän kasvavat ja antavat oman panoksensa nuorison vapaaseen kulttuurinvaihtoon), niin häkki heilahtaa jos et pysty todistamaan lähteen olleen laillinen :)

    VastaaPoista
  9. Oo, kiitos Jokivaris. Nyt enää pitää sitten pohtia sitä, miten todistan lähteiden aitouden sitten tuon poliisirynnäkön yhteydessä. Pitäisiköhän vaikka räpsiä valokuvia levykokoelmastani...?

    VastaaPoista