sunnuntaina, joulukuuta 14, 2008

Uschanovin 9. teesi: Kommunismi kelpaa kapitalisteille, eikä vasemmistolla ole tästä mitään sanottavaa.

Yhdeksäs ja viimeinen teesi on selvä: huolimatta antikommunistisista juhlapuheistaan kapitalistit tekevät surutta kauppaa kommunistisissa valtioissa, kuten Kiinassa, Kuubassa tai jopa Pohjois-Koreassa. Vasemmistolla olisi selvä iskun paikka, mutta jostain syystä se ei rohkene tehdä niin. Ehkei vasemmiston oma suhde kyseisiin valtioihin kestä päivänvaloa?

Kyllähän näistä asioista minun mielestäni jonkin verran puhutaan, vaativathan esim. Vasemmistoliitto ja demarit valtiojohtoa jättämään Pekingin olympialaiset väliin (myönnetään, Haloska taisi kuitenkin olla paikalla) ja Googlen Kiina-sekoilut ovat saaneet huomiota Pravdassa Hesarissa. Toki useimmiten tällainen keskustelu tuntuu olevan poliittisesti löyhemmin sitoutuneiden ihmisoikeusjärjestöjen kenttää.

6 kommenttia:

  1. Mutta eikö kapitalistin juuri kuulu tehdä kauppaa aina ja kaikkialla kaikin tavoin?

    Suuret yhtiöt (ja pienet etenkin) noudattavat luonnollisesti niitä kulttuuripiirteitä, joilla saadaan maksimoitua tulos.

    VastaaPoista
  2. Joo, niin minäkin ajattelin, mutta hra U. huomauttaa kapitalistien kuitenkin kovaäänisesti vastustavan kommunismia ja kommunistisia yhteiskuntia. Toisin sanoen he itse antavat juhlapuheillaan sen vaikutelman, että näiden kanssa ei sitten olla tekemisissä. Vaikka ollaankin.

    VastaaPoista
  3. Voiko kyseessä olla (en siis ole sarkastinen, en ole perehtynyt kapitalismin ideologiaan tässä kohtaa) kritiikki, jossa toivottaisiin ja vastustettaisiin kaupankäyntiä hankaloittavaa yhteiskuntamuotoa?

    Eihän tämä kuitenkaan estä kaupankäyntiä nykyisen systeemin kanssa, kyseessä on vain toivominen paremmasta huomisesta.

    VastaaPoista
  4. Mun on pakko myöntää, että tuo kuulostaa järkeenkäyvältä: miksi kapitalistin olisi muka vaikea myöntää, että kommunismissa häiritsevät ennen kaikkea sen asettamat rajoitukset vapaalle markkinataloudelle?

    Voisihan joku jopa sanoa, että käymällä kauppaa poliittisesti suljetun maan kanssa annetaan samalla mahdollisuuksia kasvaa kohti demokratiaan. Tätä perustetta vasurit ainakin käyttävät vaatiessaan Yhdysvaltoja purkamaan Kuuban kauppasaarron.

    Mutta en mä saisi sanoa näin.

    VastaaPoista
  5. Niin, kai tossa Anginan ihmettelyssä kuuluvat vielä läpi viimeiset punaiset ideologian rippeet. Ei hätää, pian ne irtoavat ja sitten on paljon helpompaa.

    VastaaPoista
  6. Kiinahan on ulkomaisen kapitalistin unelmamaa, siellä eivät kaikenmaailman vasemmistolaiset, viherpiipertäjät ja ammattiliitot pääse häiritsemään mahdollisimman suuren tuloksen tekoa.

    En kyllä ymmärrä mitä tällä teesillä haetaan, jonkinlaista populismia EU:n kauppasopimuksista irtautumisella? (en ole lukenut kirjaa)

    VastaaPoista