lauantaina, joulukuuta 06, 2008

Pamfletti palasiksi

Sainpas sen Uschanovin vasemmistokirjan luettua. Oli virkistävää huomata, ettei minun (viher)vasemmistoyliannostukseni ole ainutlaatuista, vaan samat asiat ärsyttävät muitakin. Niinikään virkistävää oli todeta, etten sittenkään aina usko aivan kaikkea, mitä luen: vain suurimman osan. Mutta joskus saatan jopa kesken lukemisen olla eri mieltä asiasta.

Yhtä kaikki kirja oli kyllä viihdyttävää luettavaa, sitä voi suositella jopa fasisteille. Yhtenä kantavana teemana on Marxin tulkinta: Uschanovin mielestä marxilaisuudeksi nimitetty ajatussuuntaus on Marxin todellisuudessa varsin individualististen ja liberaalien ajatusten irvikuva, ellei peräti vastakohta. Tämä on mielenkiintoista, mutta itselleni lopulta merkityksetöntä: minulle ei ole kovin tärkeää tietää, onko jokin hyvä ajatus Marxin, Uschanovin vai Pia-Noora Kaupin.

Ajattelin käyttää teosta räikeästi hyväksi ja kirjoittaa pienen sarjan blogitekstejä sen innoittamana. Uschanovhan on jaotellut kirjansa yhdeksään lukuun, joiden pohjana on yhdeksän teesiä nykyvasemmiston alennustilasta. Niinpä minäkin ajattelin jonkin ajan kuluessa kirjoittaa yhdeksän merkintää, joissa populistisen vääristellen ja enemmän tai vähemmän virheellisesti tulkiten käsittelen näitä olkiukkoteesejä omakohtaisista lähtökohdistani.

(Edit 16.12.: Laitoin tuohon ao. listaan linkit myöhemmin laatimiini merkintöihin)

Uschanovin lukujen nimethän olivat:

-Vasemmistolta puuttuu psykologinen pelisilmä
-Vasemmisto on liittoutumassa vastustajiensa kanssa ennenkuulumattomalla tavalla
-Vasemmisto ei tunnusta estetiikan merkitystä
-Vasemmisto ei anna luotettavaa kuvaa itsestään
-Vasemmisto ei luota tosiasioiden voimaan
-Vasemmisto ei jätä ihmisiä rauhaan
-Vasemmisto ei tunne kapitalismin historiaa
-Kehitysoptimismi oli vielä taannoin oikeutettua, ja niinpä sen leimaaminen vääräksi tietoisuudeksi on usein kohtuutonta
-Kommunismi kelpaa kapitalisteille, eikä vasemmistolla ole tästä mitään sanottavaa

Älkää säikähtäkö, jos luettelo tuntuu vaikeaselkoiselta tai kuivalta. Lupaan tyhjänpäiväistää lukujen sisällöt omaan blogiini paremmin sopivaksi epäolennaisten yksityiskohtien avulla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti