keskiviikkona, joulukuuta 17, 2008

Luovan kirjoittamisen alkeiskurssi, osa 1

Jotta maailma olisi hauskempi paikka elää ja jotta työstäni tekstien kanssa olisi jotain iloa, olen päättänyt järjestää pienen kirjekurssin luovasta kirjoittamisesta. Kun muistelen omaa lukioaikaista luovan kirjoittamisen kurssiani, päällimmäisenä mieleeni jäi tehtävä, jossa lyhyen neutraalista uutistekstistä piti kirjoittaa uusia versioita eri tyylilajeissa. Ryöstänkin tämän tehtävänannon omaa kurssiani varten.

Kurssi on ilmainen ja avoin kaikille halukkaille. Merkinnän lopusta löytyy lyhyt uutisteksti, josta osallistujat saavat kirjoittaa kolme (3) uutta versiota eri tyylilajeissa. Tyylit saa valita itse seuraavien joukosta: runo, dekkari, sotahistoriallinen tiiliskivi, nykyproosa, poliittinen pamfletti tai sanomalehden tekstiviestipalsta. Mainitse kunkin tekstin yhteydessä, mitä tyyliä olet käyttänyt. Muuten minä en välttämättä tunnista sitä.

Tekstit voi toimittaa joko kommenttina tähän merkintään tai sähköpostitse allekirjoittaneelle osoitteeseen etunimi.sukunimi{miukulimaukuli}gmail.com. Odotan saavani tekstit viikon sisällä eli viimeistään jouluaattona. Koska en ole oikeasti alan ammattilainen, en lupaa ammattitaitoista palautetta. Pyrin kuitenkin löytämään kaikista jotain kehuttavaa - pääasia on saada kirjoituksensyrjästä kiinni.

Versioitava teksti (by Markus Jokela, HS):

Lokkien tehopyynti alkaa Ämmässuolla huhtikuussa

Harmaalokkien tehopyynti alkaa Ämmässuon kaatopaikalla huhtikuussa. Tähän mennessä kaatopaikalla on tapettu jo 34 000 lintua, mutta tämä ei ole vähentänyt Ämmässuolla vierailevien lintujen määrää.

Asiasta kertoo keskiviikon Länsiväylä.

Lokeista on välillä haittaa kaatopaikan työntekijöille. Linnut myös likaavat läheisten järvien laitureita ja rantoja.

8 kommenttia:

  1. Helvetin hieno idea!

    Määrää vielä joku pituushaarukka, mikä olisi hyvä.

    VastaaPoista
  2. Hmm, totta, ehkä jotain suuntaa-antavaa voisi sanoa. Tosin se riippuu kyllä valitusta tyylilajista: sotahistoriallinen tiiliskivi on ymmärrettävästi pidempi kuin tekstiviesti.

    Tekstiviesti siis tietenkin on korkeintaan 160 merkkiä (välimerkit lasketaan mukaan), mutta kyllä sen tiiliskivenkin pitäisi yhdelle standardiliuskalle mahtua.

    VastaaPoista
  3. Verenhimoiset asemiehet rauhoitettujen lintujen kimpussa

    Uhanalainen harmaalokkiyhdyskunta Ämmänsuon kaatopaikalla käsittämättömän vainon ja hyökkäyksen kohteena. Ansoin, myrkyin ja vaimennettujen melkein sarjatulta ampuvien järein käsiasein varustautuneet ekoterroristit ovat murhanneet jo massoittain viattomia luontokappaleita ja populaatiota uhkaakin totaalinen häviäminen.
    Tappamisen makuun päästyään he uhkaavat jatkaa terroritekojaan huhtikuussa.
    Paikalla työskentelvä Viher Piipertäjä on järkytyksestä sanaton. "Ei niistä suloisista ressukoista ole ollut kenellekään mitään harmia. Mitä pahaa ne noille murhaajille ovat tehneet" hän saa niiskutettua.

    Uutinen kirjoitettu Ilta* tyylilajia käyttäen.

    VastaaPoista
  4. No niin, kurssihan alkaa saada jo suurta suosiota. Täytyy pian järjestää jo se toinen oppitunti.

    Anonyymi osoitti ihailtavaa luovuutta pykäämällä tekstin hieman tehtävänannon ulkopuolelta. Sinänsä asiassa voisi kyllä moittia tehtävänantoa: Ilta-Pulu olisi voinut kieltämättä olla yksi vaihtoehtoisista tyylilajeista.

    Anonyymin sarkastinen Ilta-Pulu kärsi ehkä hieman haastatellun Hra tai Rva Piipertäjän nimivalinnassa: itse olisin käyttänyt aavistuksen hienovaraisempaa nimeä, jottei sarkasmi olisi liian ilmeistä. Esim. Kirsikka Lumpeenkukka, Päiviö Iltatuuli tai Hilja Rauhanen olisivat saattaneet olla omia valintojani.

    Ansioistaan huolimatta Anonyymi ei ainakaan toistaiseksi valitettavasti saa kurssimerkintää, sillä tehtävänanto tosiaan ylitettiin. Papukaijamerkin voin kuitenkin lähettää.

    VastaaPoista
  5. Puolustukseksi sanottakoon, että on niin tavattoman vaikeata erottaa sanomalehtien uutisia niistä tekstiviestipalstoista. Paitsi tietysti siitä, että jälkimmäisissä on yleensä edes ripaus objektiivisuutta mukana.
    Nimivalinta oli tarkoituksellisesti provokatiivisen korni; nykyään ei voi luottaa hienovaraisempiin vihjailuihin.

    Kiitos papukaijamerkistä. ;)

    VastaaPoista
  6. Toinen variaatio, tälläkertaa yritetään pysyä tehtäväkuvauksen rajoissa ja valitaan tyylisuunnaksi poliittinen pamfletti:

    Aika saada eläinkunnan tuhoaminen kuriin!

    Ämmässuon kaatopaikan aktiivit ovat ottaneet asiakseen saattaa suuren yleisön tietoon "tuhoeläinten hävittämisen" varjolla tehtävän alueen luontaista ekosysteemiä huhtikuussa uhkaavan massatuhon.
    Vuosien suojelu- ja ruokintatyön tuloksena syntynyt harmaalokkipopulaatio aiotaan tuhota viimeistä höyhentä myöten, mikäli asiaan ei puututa korkeimmalta mahdolliselta taholta pikaisesti.
    Me ÄLY:n (Ämmässuon Lintujen Ystävät) jäsenet olemme avanneet nettiadressin kerätäksemme nimiä tuon hankeen pysäyttämiseksi ja pyydämme myös Sinua, arvoisa lukija, laittamaan sinne allekirjoituksesi.
    Jo yhdeksän nimeä on tätä kirjoitettaessa listalle tullut ja kun kymmenen rajapyykki vielä tämän vuoden puolella ylitetään, aiotaan adressi luovuttaa yhdessä de-aktivoidun lintumetsästäjän kera ympäristöministerille.
    Liity rintamaamme luonnollisten eläinlajien pelastamiseksi!

    Kolmatta pitää vielä miettiä, pahuksen ahtaat puitteet on annettu...

    VastaaPoista
  7. Vetäistään samaan syssyyn tuo kolmas variaatti, niin saadaan homma pois käsistä. Tyylilajina runo.

    Harmaalokki
    jätteitä nokki.
    Syömisen tulos,
    tuli jätös ulos.
    Sehän ei passaa,
    lokki hermoja rassaa.
    Kaikille seudulla parempi ois,
    jos otetaan lokilta nirri pois.

    Siinä se, nyt on jonkun toisen vuoro.

    VastaaPoista
  8. Anonyymi on nyt selvästi ottanut itseään niskasta kiinni, mainiota mainiota.

    Olen erityisen mieltynyt tuohon poliittiseen pamflettiin, joka on lähestulkoon uskottava: jos mukana olisi vielä linkki kyseiseen adressiin, nimeni saattaisi jo löytyä sieltä. Tai ehkä ainakin Kirsikan, Päiviön tai Hiljan nimi.

    Runo oli niin klassinen loppusointuruno, että sehän voisi jopa löytyä meidän muksujen iltarunokirjasta. Täytyy ainakin harkita sen lisäämistä tyhjille loppulehdille.

    Anonyymi on alun lipsahduksesta huolimatta nyt kuitenkin vahvasti kiinni kurssimerkinnässä. Jääpä siis odottelemaankin seuraavaa tehtävää, julkistanen sen jouluaattona ellei kärsivällisyyteni lopu jo ennen sitä.

    VastaaPoista